21. juli 2024

Den nuværende energikrise er Sønderborgs gyldne mulighed for at omlægge til 100 % grøn fjernvarme.

Sønderborg Kommune har fuld fart på planerne om at udrulle fjernvarme i store dele af kommunen. Det giver rigtig god mening – klimakrisen, stigende energipriser og krigens rasen i Ukraine byder os at sætte turbo på at finde alternativer til vores olie- og gasfyr.

Sønderborg Kommune har faktisk en målsætning om at være CO2-neutral i 2029, så det er jo oplagt at den akutte udfasning af fossile brændstoffer sætter turbo på den grønne omstilling i kommunen.

 

Men det kræver, at vi ikke bare erstatter ét klimabelastende opvarmningsbrændsel med et andet, men i stedet gennemfører en reel grøn omstilling.

 

Biomasse anses i CO2-regnskaberne for at være CO2-neutralt, men det er det ikke!

I 2019 kom ca. 6 % af Sønderborg Kommunes samlede energiforbrug fra grøn energi, hvilket selvsagt er et tal der burde være 100 % og samtidigt kom ca. 30 % heraf fra afbrænding af biomasse og biobrændsler. Det er til gengæld et tal der burde være nogenlunde 0%, for biomasse er hverken bæredygtigt eller CO2-neutralt.

 

Vi skal have et opgør med halvgrønne tiltag og insistere på 100 % reel grøn omstilling, hvor reduktioner i forbruget går hånd i hånd med faktisk vedvarende løsninger med reelle effekter i virkeligheden.

For forhåbningen om, at vi kan fortsætte jagten på vækst og opretholde det samme forbrug er fuldstændig løsrevet fra virkeligheden.

At være politiker i 2022 bør kræve at man forholder sig til de reelle udledninger og ikke sminker tallene i håbet om en teknisk løsning der endnu ikke er opfundet.

Ellers låser vi os fast i et forbrug og en varmeproduktion der ikke gavner den grønne omstilling andre steder end i Sønderborgs eget regneark og i sidste ende kommer til at koste borgerne endnu flere penge når de fossile brændstoffer slipper op.

Derfor arbejder vi Frie Grønne for et fuldt stop for det danske overforbrug i 2030.

Det er det, vi mener, når vi snakker om kompromisløs klimahandling. Og det er det, der er nødvendigt, hvis Danmark skal blive til et grønt foregangsland.

 


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN