21. november 2024

Nu sikrer vi for alvor et grønnere Danmark

Vi har netop indgået en aftale, der kommer til at ændre Danmarkskortet, som vi kender det. En aftale om et grønt Danmark. Vi tager vi et historisk skridt for at sikre vores natur, drikkevand og klima.

Den har været længe ventet. Det har været svært. Vi har ønsket en aftale, der var så bred, at den ikke ville blive skrottet efter næste valg, eller næste igen.

Det er en aftale, der leverer konkrete løsninger på nogle af de største udfordringer, vi står overfor. Vi sikrer, at også vores børn og børnebørn kan møde smådyr i naturen, bade i blå bølger og drikke det vand, der kommer ud af vores haner.

Danmarks natur og vandmiljø er under massivt pres. Vores fjorde kæmper med fedtemøg og iltsvind, der kvæler livet i vandet. Faktisk har vi i år oplevet det største iltsvind i 22 år. Samtidig ser vi pesticidrester i drikkevandet og et alt for højt pres på vores dyre- og plantearter. Det er helt uholdbart – og det ændrer vi nu.

Det er et historisk løft af naturen. Vi rejser 250.000 hektar ny skov – et areal der er større end Randers, Norddjurs og Syddjurs kommuner tilsammen. Heraf bliver 100.000 hektar urørt skov, hvor naturen kan udfolde sig frit. Samtidig beskytter vi mindst 20 procent af Danmarks areal som natur. Det er ikke kun en gevinst for biodiversiteten, men også for vores drikkevand. Ved at placere nye skove strategisk i drikkevandsområder sikrer vi, at kommende generationer har rent vand i hanerne.

Også vores fjorde får glæde af aftalen. Vi går målrettet efter at nedbringe kvælstofudledningen, blandt andet gennem strategiske opkøb af landbrugsjord og øget kontrol med gødning. Arbejdet starter nu, og vi stopper ikke, før livet vender tilbage til fjordene.

Og så leverer vi på en af vores vigtigste valgløfter: en klimaafgift på landbruget. Danmark bliver det første land i verden, der indfører en afgift på landbrugets udledning af drivhusgasser. Med en start på 300 kroner pr. ton CO2e i 2030, stigende til 750 kroner i 2035, sikrer vi den nødvendige grønne omstilling af landbruget. Samtidig baner det vejen for, at vi kan nå vores mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030.

I virkeligheden leverer aftalen også overfor landbruget. Fra landmændene har der i længere tid lydt et ønske om stabile rammer, som de kunne være sikre på, ville være gældende i mange år frem. I den seneste tid har der ikke været mange nye investeringer i landbruget. Den ældre generation har ventet med evt. salg, for at se hvordan vilkår i trepartsaftalen ville blive. Og den unge generation af landmænd, har ligeledes ventet med nye investeringer, for at være sikre på at investere den rigtige fremtid. Jeg forventer at der i de kommende år, vil ske en ny og spændende udvikling af det danske landbrug; – i en grøn, bæredygtig og fremtidssikret retning

Denne aftale er ikke blot en samling tal og mål. Den er et løfte til kommende generationer om, at vi tager ansvar for vores natur og klima. Den viser, at vi som samfund kan stå sammen om at skabe store forandringer. Det er en aftale, vi kan være stolte af.

Der vil gå en del år, før vi for alvor kommer til at opleve den fulde rækkevidde af de nye, grønne aftaler. Nogle tiltag vil hurtigt vise sig, mens andre vil tage længere tid. Jeg glæder mig til at følge den nye udvikling.

Men under alle omstændigheder begynder Danmarks grønne fremtid nu.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN