25. juli 2024

SF vil sikre fremtidens grundvandsressourcer og arealer til vild natur gennem opkøb

At tænde vandhaven og drikke et rent glas vand. Det burde være en selvfølge, men der er fundet pesticider i 6 ud af 10 drikkevandsboringer, ifølge helt nye prøver. Det er dybt rystende, når vi ellers normalt er stolte af vores grundvand.

Grundvandsressourcerne omkring Aarhus må og skal beskyttes. Senest er det kommet frem, at der er giftrester i halvdelen af vandboringerne i Danmark og i cirka 40 procent af de aarhusianske. Det er dybt bekymrende. Samtidigt står vi i en situation, hvor vi mangler areal til at udvikle mere vild natur i Aarhus.

Derfor foreslår vi i SF Aarhus at slå to fluer med et smæk ved at opkøbe den jord, hvor der er sårbare grundvandsressourcer og omlægge den til vild natur. Rent drikkevand er for os uvurderligt og en del af den arv, vi vil give videre.

Aarhus Kommune kommer desuden snart til at mangle arealer til ny natur og skovrejsning. Samtidigt er Aarhus en af de kommuner i landet med mest landbrug. Vi ønsker at vende den udvikling, så vi i stedet bliver en af de kommuner med mest vild natur og det bedst beskyttede grundvand.

Aarhus Byråd har besluttet, at drikkevandet til kommunens borgere skal beskyttes. Dette har betydet, at Aarhus Vand som forsyningsselskab og Aarhus Kommune har udstedt påbud til mange landmænd i kommunen, om at de ikke længere må dyrke jorden med brug af pesticider. Aarhus kommune har valgt, at Aarhus Vand skal udbetale erstatning for det tab, landmændene må få herved. I SF foreslår vi i stedet, at Aarhus Kommune opkøber jordene i delt finansiering med Aarhus Vand og dermed også skåner aarhusianerne for helt så stor en overraskelse på vandregningen.

I stedet for at aarhusianerne får en kæmpe regning på grund af udbetaling af erstatning til landmændene gennem Aarhus Vand, så ønsker vi i SF, at vi som kommune fremtidssikrer vores grundvand og vores naturarealer ved at få jorderne på kommunale hænder. I nogle af de nye naturområder kan der etableres nye rekreative muligheder, og andre større sammenhængende områder kan reserveres til styrkelse af biodiversiteten.

Vi nyder at kunne drikke vand fra vandhanen uden klorsmag og slippe for at koge vand eller købe plastikdunke med hjem fra supermarkedet. Sådan skal det også være i fremtiden, for vi skylder næste generation, at der også er rent drikkevand til dem og derfor presser vi i SF på for en giftfri kommune med mere vild natur.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN