20. juli 2024

Energilån

Regeringen har foreslået, at der kan optages lån til betaling af energi under visse forudsætninger. Regeringen har dermed også pålagt energiselskaberne at foretage administration af lån til betaling af disse lån.

Det er en helt gratis omgang, da pengene for den forøgede energipris stadig kommer i statskassen både i form af afgifter og af moms. Regeringen brugte 6 måneder på at udbetale en fuldstændig forfejlet varmecheck, som blev udbetalt fuldstændig tilfældigt.

Belært af erfaringen har Regeringen måske opgivet selv at administrere nye tiltag, og så er det meget belejligt at overdrage administrationen til andre; men det er forbrugerne, der kommer til at betale for denne administration.

Regeringen pålægger hermed energiselskaberne forøgede administrative byrder. Energiselskaberne er slet ikke gearet til at foretage lånehåndtering og de kan ikke skaffe medarbejderne, da de alle er ansat i den offentlige sektor i Mette Frederiksens plan om at få en gigantisk offentlig sektor.

Det virker som Regeringen allerede har foruddiskonteret fremtidens udvikling i energipriser og de facto forudsætter krigen i Ukraines ophør; men hvad sker der når Regeringen endnu en gang ikke får ret i deres forudsigelser. Krisen fortsætter flere år og så er Regeringens forslag om en 5-årig afdragsperiode måske en 10-årig periode. Hvem skal stå for de eventuelle tab, som energiselskaberne kan imødese, når forbrugerne på trods af mange års afbetalingsmareridt alligevel ikke kan betale. Man kunne jo sagtens forestille sig, at forbrugere, der allerede at kategoriserede som dårlige betalere eksempelvis via registrering i RKI aldrig kan tilbagebetale de lån.

Skal andre forbrugere så betale fallenters andel til energiselskaberne? Jeg forestiller mig ikke, at Regeringen har løsning på denne problemstilling…

Det eneste rigtige vil være at få nedsat priserne på el og reguleret elafgiften med mere end 4øre pr kwh. Det er vist på tide at få frigjort elpriserne fra gasprisen og få et markedsniveau, som alle kan leve med. Men Regeringen kommer måske til at mangle momspengene af de betalinger, som flyttes fra det almindelige forbrug til energiforbrug. Det er ikke beskatning og administrative byrder der er kommet i formindsket styrke under denne Regerings regeringsperiode. Det må snart høre op.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN