»Jeg synes, din valuation er retfærdig. Men den planlagte hævelse af investorfradraget og loftet for aktiesparekontoen er aflyst med aftalen om ret til tidlig pension. Af den grund er jeg ude«.
Sådan kunne en af investorerne i det populære tv-program Løvens Hule med rette have sagt til en af de mange håbefulde iværksættere. Finansieringen i Arne-pensionen består nemlig i en aflysning af en tiltrængt håndsrækning til kongerigets iværksættere.
Arne-pensionen har været meget omdiskuteret siden valgkampen i 2019, og senest har Venstre opgivet kampen og set sig nødsaget til at frede ordningen, ligesom Danmarksdemokraterne har udvalgt det som en af partiets foreløbigt få politiske positioner i bestræbelsen på at appellere til det såkaldt »gule Danmark«. Imens ordningen i sig selv har været genstand for meget debat, synes konsekvenserne af finansieringen desværre at være overset.
I 2017 vedtog Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Liberal Alliance en politisk aftale om erhvervs- og iværksætterinitiativer. Aftalen inkluderede blandt andet en gradvis hævelse af investorfradraget, så man efter fuld indfasning i 2023 kunne fradrage halvdelen af investeringer i iværksættervirksomheder op til 800.000 kroner årligt. Dermed ville det give en tilskyndelse til at tage den risiko, som det er at investere i start ups.
Aftalen indeholdt også en gradvis hævelse af loftet over aktiesparekontoen, så man i 2022 kun skulle betale lagerbeskatning på 17 procent af de første 200.000 kroner aktieværdi fremfor verdens tredjehøjeste aktieavancebeskatning på op til 42 procent. Det ville have gavnet danske iværksættere til at få mere kapital ved en børsnotering og dermed at kunne tage næste skridt.
I Danmark er der desværre næsten ingen virksomheder, der bliver børsnoteret, sammenlignet med for eksempel Sverige. Hvis vi gjorde det mere attraktivt for danskerne at købe aktier, ville det også blive mere attraktivt for danske iværksættere at børsnotere deres virksomheder, da aktieinvestere har en tendens til at investere i virksomheder fra deres eget land. Det er disse to tiltag, som er blevet henvist til Arnes skygge.
Selvom Løvens Hule har fået iværksætteri ind i landets tv-stuer, mangler vi for alvor at få det på den politiske dagsorden. Danmark er det land i EU der relativt har næstfærrest iværksættere. Derfor er finansieringen af Arne-pensionen kritisabel. Jeg forstår godt, at nogle mennesker gerne vil gå tidligere på arbejdsmarkedet. I Liberal Alliance har vi foreslået en model, hvor man kan trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet for sine egne penge og dermed ikke ødelægge jobmulighederne for de kommende generationer.