26. maj 2022

Køge Kommune

Tillid til mennesker, planer og aftaler

Som borger i Køge kommune overlader man en stor del af livets forhold til de fÌlles beslutninger der trÌffes i byrüd og udvalg.

For mange kan det føles fjernt, og man tĂŚnker pĂĽ det som “Systemet” eller “Kommunen”. Personligt kan jeg bedst lide at tĂŚnke pĂĽ det som “FĂŚllesskabet” – Rettelig betyder kommune jo ogsĂĽ “fĂŚlles” fra det latinske ord “communis”.

Nür man som borger overlader en stor mÌngde vigtige beslutninger til fÌllesskabet, krÌver det stor tillid fra borgernes side og pü den anden side stor respekt og konstant medleven fra politikere og embedsvÌrk for at gøre sig fortjent til denne tillid.

Retssikkerhed, følelsen af trygt at kunne henvende sig om egne problemer eller behov hos familie og nĂŚrtstĂĽende er helt grundlĂŚggende og var meget højt pĂĽ dagsordenen da Enhedslisten valgte at indgĂĽ i konstitueringen efter sidste kommunevalg. Vi var med til at nedsĂŚtte et opgaveudvalg (sĂĽkaldt §17 stk. 4 udvalg) der skulle kulegrave de mangfoldige udsagn om borgere der følte sig slĂĽet pĂĽ mødet med systemet nĂĽr de var mest følsomme og havde behov for hjĂŚlp og støtte. Etablering af en uafhĂŚngig ombudsfunktion “BorgerrĂĽdgiver” var ogsĂĽ en vigtig ting vi dog kun fik et delvist løfte omkring.

Arbejdet med en ny og mere ĂĽben stil nĂĽr borgerne havde “ramt muren” i de kringlede systemer er kommet et godt stykke vej i denne byrĂĽdsperiode om end den evindelige Corona har forsinket udbredelsen af de nye vaner en del. Etablering af en ombudsinstitution halter det desvĂŚrre mere med men ønsket stĂĽr stadigt meget højt pĂĽ vores liste, gerne allerede i forbindelse med budgetforhandlinger her i sensommeren men ellers efter valget i november. Erfaringer fra andre kommuner viser en sĂĽdan ombudsfunktion virker positivt bĂĽde for borgerne og de kommunale sagsbehandlere.

Nok sü vigtig som et venligt og imødekommende møde med forvaltningerne er naturligvis bevidstheden om at man tildeles ydelser og handlinger pü et lovformeligt og gennemsigtigt grundlag og absolut ikke det modsatte, altsü vilkürlighed.

I det hele taget vedtager byrüdet løbende mange fine planer, principper og mülsÌtninger. Det svÌre bestür i at holde principper i live nür alle de feststemte taler er forstummet og det er blevet dagligdag og principperne skal stü deres prøve!

DesvĂŚrre “knĂŚkker filmen” alt for ofte nĂĽr de floromvundne principper møder virkeligheden.

Seneste har vi set det med kommunens leverandør af varer til pensionister og institutioner, kravene om overholdelse af kommunens regler i alle led inklusive underleverandører har jo übenlyst vÌret overtrüdt i lang tid, men kommunens kontrol har vÌret ikke eksisterende og selv efter at dagspressen afslørede de groteske forhold har det vÌret fortvivlende svÌrt at fü politisk opbakning til overholdelse af byrüdets egne vedtagelser.

Den slags misligholdelser af kommunens regler mü og skal stoppes pü et rent administrativt grundlag og jeg hüber vi snart kan fü etableret et effektivt tilsyn sü der ikke behøves politisk indgriben for at stoppe übenlyse overtrÌdelser. Køge kommune er en af de kommuner i landet der har mest service udført af private firmaer, dette er absolut ikke Enhedslistens ønske, men sü lÌnge det sker mü kontrollen vÌre skarp og effektiv.

Vi har heldigvis stor og seriøs borgerinddragelse nĂĽr vi laver lokalplaner og kommuneplaner, i de sidste ĂĽr har vi skruet op for borinddragelse hvilket ogsĂĽ har vist sig i bedre lokalplaner med langt fĂŚrre efterfølgende indsigelser – Det siger nĂŚsten sg selv de fleste vil gerne prĂŚge processen inden den er kørt for langt mens de fĂŚrreste synes det er den store fornøjelse at kommentere pĂĽ stort set fĂŚrdige projekter.

Tillid, trovÌrdighed og bÌredygtighed er og bliver de vigtigste elementer i al langsigtet planlÌgning. BosÌtter du dig i byen er liv og nogen støj noget du forventer og accepterer. BosÌtter du dig pü landet er det mere roen, fuglefløjt og horisonten der har draget dig. Formület med langsigtet planlÌgning er jo netop at borgerne kan indrette deres liv pü langt sigt ud fra de rammer kommunalbestyrelsen har lagt.

Derfor er det heller ikke legitimt nĂĽr et flertal pludseligt vender al tidligere planlĂŚgning pĂĽ hovedet og forbereder en larmende motortrafikvej igennem et omrĂĽde hvor borgerne tidligere har haft en berettiget forventning om at de kunne leve et liv i fred og ro blot fordi nogen vifter forskellige kommunalbestyrelser om nĂŚsen med en pose penge. Den slags adfĂŚrd knuser tilliden under en jernhĂŚl og leder nemt til lukkethed og manglende borger engagement i fremtiden – her saver man virkelig den gren over man selv sidder pĂĽ!

 


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN