20. juli 2024

Konsekvensen af den hårde tone

Så fik vi lukket døren til 2020, et år som på mange måder har været skelsættende, udfordrende og anderledes.

Vi kommer ikke udenom, at Corona har været altoverskyggende for året 2020. Den har ændret på vores måde at leve, og den har udfordret måden, vi er sammen på.

Nu er der heldigvis lysglimt i mørket, vaccinen er på vej, og med den tændes der et håb om bedre tider. Det er hårdt tiltrængt, for Corona-trætheden har indfundet sig, og vi skriger efter hverdagen, som vi kendte den. Vi savner at handle i vores lokale specialbutikker, vi savner at mødes til fest, musik og bevæge os rundt uden begrænsninger.

Om det er en kombination af ovenstående og for mange timer foran hjemmecomputeren, der gør, at samfundsdebatten har taget en markant nedadgående retning, skal jeg ikke kunne gøre mig til dommer over, men blot konstatere, at tonen er blevet markant hårdere.

Jeg er stor fan af den frie debat og ytringsfriheden. Det er en fantastisk gave, vi har i vores demokrati, men det er også et fælles opgave at værne om og passe på den.

Konsekvensen af den hårde tone er, at mange afstår fra at deltage i den offentlige debat, og det udvander vores demokrati. Ord som sølvpapirshatte, tonedøve og røde hunde er bare en lille del af de ord, der flittig bliver brugt for, at understrege en kommentar til en person, som tillader sig at have en divergerende holdning.

Til trods for at ordene holder sig inden for lovens rammer, er de stadig stigmatiserende, nedsættende og krænkende.

Med billederne af stormløbet imod den amerikanske kongres og de mange hadefulde Twitterbeskeder fra præsidentvalgkampen frisk i erindringen, bør vi så ikke stoppe op og spørge os selv om det virkelig er den vej vi, her i Danmark vil ned af. Er vi ikke bedre end det, burde vi ikke have mere respekt for hinanden og det samfund vi lever i?

Et af mine håb for 2021 er, at vi vender tilbage til at have respekt for forskelligheder, og inden vi trykker Enter og sender en kommentar afsted, spørger os selv og mærker efter, om det er den tone, vi selv ønsker at høre. Jeg håber og ønsker, at flere vil deltage i den offentlige debat, og vi accepterer, at vi ikke nødvendigvis behøver at være enige om alt, men stadigvæk har respekt for hinanden.

Lad tyveenogtyve blive året, hvor respekten kommer tilbage – Godt nytår.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN