12. april 2024

Nej til discount-Bornholm

Af Jonna Nielsen, kommunalbestyrelsesmedlem og formand for 3F

Vi sætter nu hælene i over for en negativ udvikling, hvor investorer udefra undergraver løn- og arbejdsvilkår på Bornholm

Solskinsøens mange kvaliteter – natur og gæstfrihed – er de senere år blevet koblet med dygtige investorer fra den øvrige del af Danmark og bl.a. gourmet-virksomheder. På overfladen har det styrket Bornholms turistbrand med et ekstra kvalitetsstempel på fødevare- og restaurantsiden. Men i 3F Bornholm har vi dog med bekymring set på en skygge-udvikling, der er fulgt i kølvandet på gourmet-folket: Deres ligegyldige holdning over for arbejdsmarkedets almindelige spilleregler og de ansattes rettigheder, løn- og arbejdsvilkår.

Når vi ser på de ti største hoteller på Bornholm, har de i umindelige tider været kendetegnet ved ordnede forhold og overenskomst. Altså er de beskæftigede både sikret de aftalte løn- og arbejdsvilkår og det fagretslige sikkerhedsnet, hvis der opstår uenighed mellem arbejdsgiver og de ansatte. Det betyder, at man ved, hvordan eventuelle konflikter skal løses, og at det sker på betryggende vis for begge parter.

I 2015 så vi det første brud på denne gode tradition, da Hotel Romantik i Sandvig-Allinge blev til Hotel Nordlandet og restauranten fik de berømmede Kadeau-gourmetfolk i spidsen. I gourmetbranchen har man fra København og andre storbyer opbygget den kedelige selvopfattelse, at man vil servere første klasses mad til gæsterne – til absolut første klasses priser – mens de ansatte må vide, at jobbet bærer lønnen i sig selv, og overenskomstvilkår kan der ikke være tale om.

Nu er turen så kommet til Hotel Siemsens i Svaneke, der som andre storhoteller her på øen har tradition for overenskomst og ordnede vilkår for medarbejderne. Men den nye storinvestor fra København, som har en fortid som finansanalytiker i Goldman Sachs, har ikke tænkt sig at videreføre den tradition. Hans August Lund vil ikke lade hotellet køre videre med den overenskomst for personalet, som Horesta har forhandlet med 3F på vegne af branchen. End ikke en dialog med 3F Bornholm om eventuelle knaster i overenskomsten, som den nye ledelse kunne have skepsis over for i forhold til deres planer for driften på Hotel Siemsens, har man ønsket eller sagt ja til. Blot en blank afvisning ud fra tanken: Vi er ejere, vi gør, som det passer os.

Det er en stærkt bekymrende udvikling, som 3F Bornholm og vores medlemmer ikke passivt vil være tilskuere til. Dels går det ud over de medarbejdere, der fremover vil søge ansættelse på hotellerne uden overenskomst, og dels starter man en unfair og urimelig konkurrence på ringe løn- og arbejdsvilkår, som de øvrige storhoteller på Bornholm vil komme til at mærke.

Vi starter nu den 1. juni en lovlig, varslet faglig konflikt imod Hotel Siemsens i Svaneke for at sikre overenskomst for personalet. Og vi opfatter det som mere end en enkeltstående faglig konflikt med en nærig ejer, der ikke under sine medarbejdere branchens gængse løn- og arbejdsvilkår.

Det er en principiel, offentlig debat om, hvordan Bornholm som turistbrand skal markedsføres. På enestående natur, kvalitets-gourmet og ringe løn- og arbejdsvilkår? Eller på kvalitet, med enestående oplevelser og ordnede forhold, hvor vi forventer, at de bredeste skuldre også vedstår sig deres ansvar over for fair konkurrence?

I 3F Bornholm er vi ikke i tvivl. Vi håber, at vores medborgere og politikere, turistorganisation og lokale afdeling af Horesta er enige og vil støtte os i den faglige kamp for fair vilkår for de ansatte på øens storhoteller og gourmetrestauranter. At udskrive store regninger til turisterne og ringere lønsedler og vilkår til de ansatte hænger ikke sammen. Med mindre man tænker som en finansanalytiker og kun har øje for egen vinding og afkast.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN