Af borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og byrådsmedlem Sarah Nørris (EL), bestyrelsesmedlemmer i Education Esbjerg
I de 15 måneder Education Esbjerg nu har eksisteret, er der sat mange skibe i søen. Alle med det formål at skabe det bedst mulige fundament for områdets virksomheder og adgangen til kvalificeret arbejdskraft. For uden vores virksomheder ingen arbejdspladser. Uden arbejdspladser ingen bosætning og dermed skattekroner til velfærd, kultur og det gode liv.
Når vi trods de store politiske og ideologiske forskelle kan blive enige om, at uddannelse er en af de vigtigste parametre for vores områdes udvikling, glæder vi os over, at samarbejdet med erhvervslivet gennem Education Esbjerg indtil videre har resulteret i, at der på så kort tid er sat mange skibe i søen, og blandt andet er der udviklet et ambitiøst mentorprogram hvor studerende matches med en virksomhed, og derved sikres erfaring allerede inden endt uddannelse. Vi tror på, at mentorprogrammet kan være en af de ting der gør, at en kommende studerende rent faktisk vælger Esbjerg frem for en af de andre uddannelsesbyer.
Til september starter første hold i et 2-årigt graduate program hvor nyuddannede får en helt særlig start på deres karriere hos nogle af de største virksomheder i Esbjerg Kommune gennem et skræddersyet, tværgående forløb. Et forløb der er helt unikt og hvor ”the sky is the limit”. Vi har i hvert fald enorme forventninger, hvilket understøttes af, at 70 procent af ansøgningerne til disse stillinger kom fra kandidater udenfor Esbjerg.
Vi anerkender, at store skuder er svære at vende og Esbjerg ikke var førstevalg for særligt mange af Danmarks knap 70.000 nye studerende i september 2020. Det er der mange årsager til. Én af dem er formentlig at Esbjerg ikke associeres med ”studieby” hos de unge. Derfor arbejder Education Esbjerg, Esbjerg Byråd og mange andre på netop at udvikle Esbjerg som studieby med alt hvad det indebærer. For at kunne tiltrække de unge, skal vi kunne tilbyde billige, lækre boliger, gode transportmuligheder, når man skal hjem og besøge familien, et blomstrende og varieret kulturliv med plads til fest og farver, grønne oaser samt muligheden for at dyrke sine fritidsinteresser i det lokale foreningsliv. Frem for alt skal vi kunne tilbyde det gode liv, hvor den studerende ser sig som en del af fællesskabet og som en selvfølge derfor vælger at bosætte sig efter end uddannelse.
Som politikere skal vi turde tage en beslutning, om hvilken retning Esbjerg Kommune skal udvikle sig i, men vigtigst er nok, at vi skal turde holde fast i beslutningen, og vi skal være villige til at bruge de nødvendige midler, for at visionen skal blive til virkelighed. Byrådet har i enighed vedtaget Vision 2025 hvor Esbjerg som attraktiv uddannelsesby er en af hjørnestenene. At nogen (Socialdemokraternes borgmesterkandidat Jakob Lykke, red.) i Ugeavisen Esbjergs spalter kalder det for gammel vin på nye flasker, er både rigtigt og forkert på samme tid. Det er korrekt, at det gennem en årrække har været italesat, at Esbjerg skal være en (attraktiv) studieby. Men der har aldrig før været investeret så meget i at få det til at lykkes. Både økonomisk og tidsmæssigt ikke mindst fra virksomhedernes side. Derfor tror vi på, at det rent faktisk kan lykkes, hvis byrådet er villig til at fastholde den kurs og de investeringer der har været enighed om. Ikke i år. Ikke næste år. Men med tiden.