21. juli 2024

Balance i uddannelsessystemet

Danmark har brug for balance i uddannelsessystemet og vibrerende uddannelsesmiljøer i hele Danmark.

Med offentliggørelsen af optagelserne på universiteterne kom der igen mange spydige kommenterer om forholdet mellem Jylland og København. Men det er ikke der at skellet går. Den ”rådne banan” er geografisk en bedre beskrivelse og her er fællestrækket, at man bor langt fra en af de 4 store universitetsbyer. Konsekvensen af at bo langt fra en universitetsby er nemlig at næsten 50% af en årgang er tvunget til at flytte fra kommunen for at få en uddannelse og det koster på befolkningstallet, på de nye ideer som de unge kommer med og på den energi de har til f.eks. at starte ny virksomhed.

Den skævhed skal der rettes op på for det er ikke kun de unges frie valg der her er på spil. Det er huspriser, iværksætteri og ganske almindelig velfærd der er på spil for de ramte kommuner. De kommuner berøves ungdommens kraft, deres ideer og virkelyst. Klart at København ikke vil undvære det.

Og hvad er det ”frie valg” egentligt? Hvis vi tager Sønderborg så har der i mange år manglet der læger på det lokale hospital. Hvis en student vil udfylde den plads, består det fri valg i at man er tvunget til at flytte til en af de store universitetsbyer for at få den uddannelse. Det kan selvfølgeligt være spændende at komme hjemmefra, men der er også problemer i form at et brudt netværk og dyre studieboliger. Uddannelse skal betragtes som infrastruktur på linje med veje og de skal være i hele landet.

Skævheden i Danmark som den rådne banan er udtryk for skal rettes op med netop at skabe vibrerende studiemiljøer i en række byer i udkanten. De bør ligge så ingen skal kører længere end en time for at kunne få en relevant uddannelse. Herning, Esbjerg, Sønderborg og Næstved ville være mit forslag til nye universitetsbyer og hvorfor ligger der et universitet i Roskilde så tæt på København. Det kunne med fordel flyttet stil Esbjerg hvor det oprindeligt var planlagt til at ligge.

Jeg går ind for at de unge frit skal kunne vælge hvor de vil studere, men der skal være muligheder over hele landet. Skævheden som uddannelsessystemet i dag påfører Danmark er for stor til at det kun skal være de unges frie valg der er afgørende.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN