19. juni 2024

Morfar - pas på vor jord til jeg bliver stor

Indlægget herunder skrev jeg i 2014. Siden er det blevet endnu mere aktuelt på den gode måde – fem børnebørn – og på den stærkt bekymrende måde i form af alarmerende ny rapport fra FN’s Klimapanel.

2014 indlæg: Vi besøgte vor datter og svigersøn her i weekenden og det lader sig ikke skjule: Om alt går vel får jeg titlen morfar inden længe.

Jeg glæder mig rigtig meget til denne familieforøgelse og til at følge dette lille menneskes udvikling med de glæder og bekymringer, det vil give.

At blive knyttet til en person, der vil opleve det næste århundrede, gør fremtiden ganske konkret. FN Klimapanelets forudsigelse om global opvarmning, tørke, oversvømmelser, hungersnød og 100 millioner flygtninge med deraf følgende konflikter vil ramme de børn, der fødes nu.

Jeg mindes en annonce, som vindmøllefabrikken Bonus brugte midt i 1980’erne. Annoncen viste et billede af en baby med teksten “Mor – pas på vor jord til jeg bliver stor”. Det er det mindste vi kan gøre. Det er jo totalt uansvarligt blot at lade stå til.

Vi kan og skal gøre noget, og pt. er energiproduktion ved brug af vindmøller noget af det mest effektive. Skulle den næste generation finde en bedre løsning, kan de uden videre fjerne de vindmøller, som vi sætter op. De kan ikke uden videre genoprette klimaet, såfremt vi blot lader stå til.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN