21. maj 2022

Holstebro Kommune

Beslutningen om talentskolerne

Statens Kunstfond vil tage omkring 4,5 millioner kroner fra musikskolerne, de sĂĽkaldte MGK-skoler, i mindre byer i provinsen – blandt andet i Herning og Holstebro – og give dem til skolerne i landets fire største byer, Odense, Aalborg, Aarhus og København.

Det er en fuldstÌndig talentløs beslutning, som bør tages om. Ellers vil det gü hürdt ud over talentudviklingen og kulturlivet i provinsen. Man flytter simpelthen mere kultur hen, hvor der allerede er en masse kulturtilbud i forvejen. Det skriger til himlen.

MGK-skolerne uddanner talentfulde unge musikere mellem 14 og 25 ĂĽr og forbereder dem pĂĽ at blive optaget pĂĽ videregĂĽende musikuddannelser. Den slags er vigtigt – ikke kun i storbyerne!

Statens Kunstfonds bestyrelsesformand Michael Bojesen siger i Avisen Danmark, at ”vi er enormt kede af, at det bliver opfattet som om, at vi tager penge fra provinsen og giver til storbyen” – men det er jo prĂŚcis, hvad Statens Kunstfond lĂŚgger op til. MĂŚrkeligt nok siger Bojesen i samme artikel, at skolerne i provinsen efter hans mening bør kunne bevare samme tilbud som i dag, selv om de vil fĂĽ fĂŚrre støttekroner, for ”mĂĽske kan man fĂĽ mere ud af midlerne ved at gøre tingene pĂĽ en anden mĂĽde.”

Hvis det er tilfældet, hvorfor så ikke bare ”gøre tingene på en anden måde” i Odense, Aalborg, Aarhus og København?

Nej, Bojesen, det her er simpelthen en ommer, som vi siger i provinsen. Danmark og dansk kulturliv har ikke brug for mere centralisering – tvĂŚrt imod. Lad kulturen blomstre, ogsĂĽ i de mindre byer – det er der god musik i!


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN