18. august 2022

Mette Nielsen

Psykiatrien er et smertensbarn!

Mange gange denne sommer, så har der i medierne været efterlyst den ene eller anden person, som er beskrevet: Gået hjemmefra i nedtrykt tilstand. Nogle gange har der efterfølgende stået: Fundet i god behold. Andre gange har der stået: Fundet død. Ingen tegn på, at der er sket en forbrydelse. Ulykkeligt for både det menneske som ”har det meget dårligt” og for de pårørende som efterlades i stor utryghed/sorg.

For kort tid siden var der skyderier i Fields. Hvor nogle helt uskyldige mennesker mistede livet, mens andre blev skudt og kom til skade. Alle sammen var de tilfÌldige mennesker pü indkøb i et shopping center. Efterfølgende kunne man lÌse, at manden bag skyderierne var kendt af psykiatrien. Det var sü tragisk.

Personligt glemmer jeg aldrig sagen om Sofie, som mistede livet under en psykiatrisk indlÌggelse i Viborg. Sofies familie oplyste den gang, at Sofie havde vÌret kastebold imellem Regionshospitalet Viborg og Regionspsykiatri Midt i Viborg. Ifølge obduktionsrapporten, som TV2 fik aktindsigt i, vurderede rets kemikere, at hun blev forgiftet af det lÌgemiddel, som hun havde füet gennem 13 ür. Sofies familie stod tilbage med et kÌmpe og uerstatteligt tab. Midt i sorgen brugte Sofies mor en masse krÌfter pü, at gøre opmÌrksom pü sagen og pü at rübe systemet op. Jeg hørte om Sofies forløb i 2018, og büde hendes forløb og død har printet sig ind i mit sind. Lea Wermelin (S) og jeg rettede efterfølgende spørgsmül til Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V).

Spørgsmülene som den davÌrende sundhedsminister fik, mener jeg fortsat er yderst relevante:

1. Hvordan vil ministeren sikre, at borgere med flere diagnoser ikke “kommer i klemme i systemet”, og fĂĽr den rette lĂŚgebehandling, som de har brug for?

2. Hvordan vil ministeren sikre, at der bliver handlet pü bekymrings skrivelser/henvendelser fra socialpsykiatrien, botilbud og pürørende, vedrørende problemstillinger og udfordringer omkring borgere, der henhører under behandlingspsykiatrien?

3. Hvordan vil ministeren sikre, at borgere bliver velbehandlet, evt. ĂŚndret i medicin, og at der er en behandlingsmĂŚssig effekt, nĂĽr indlĂŚggelsestiderne er blevet vĂŚsentlig forkortet de seneste ĂĽr, og borgerne i stigende grad bliver udskrevet hurtigere og hurtigere til eget hjem/botilbud før “effekten er indtrĂĽdt”?

4. Hvordan vil ministeren sikre, at der ikke er nogen, som dør af overmedicinering i Danmark?

De tre øverste eksempler er meget forskellige. Men de er fortÌllinger om mennesker, som har brug for hjÌlp eller som ikke fik den hjÌlp, som de havde/har brug for.

Jeg hüber, at der i psykiatriplanen vÌre fokus pü det hele menneske i behandlingsforløbene. Og at der fremadrettet vil vÌre en behandlingsansvarlig lÌge/psykiater knyttet til alle de udskrivelser fra psykiatrien med forpligtelse til at tilse patienten efterfølgende i et forløb. Det vil vÌre en fordel, hvis et personligt fremmøde kan suppleres med skÌrmkonsultation med deltagelse af/støtte fra pürørende og/eller fagpersoner. Der mangler ressourcer i psykiatrien, sü noget skal gøres pü en ny müde. Jeg er overbevist om, at der vil betyde, at flere kan tilses, for det er jo almindeligt, at dagsformen hos det mennesker som er psykisk udfordret ikke nødvendigvis er til et personligt fremmøde. Det vil typisk betyde, at vedkommende für en ny tid. Og sü afgør dagsformen igen, som der er krÌfter til et personligt fremmøde osv.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN