18. august 2022

Kristian Pihl Lorentzen

Frihed for foreninger

Grundlovsdag kunne Venstre med stolthed prÌsentere et konkret oplÌg til, hvordan vi redder dansk foreningsliv og dets frivillige ildsjÌle fra at blive kvalt i bureaukrati, bøvl og høje bankgebyrer.

Langt de fleste foreninger har behov for en bankkonto med henblik pü indbetaling af kontingent samt betaling af foreningens løbende udgifter.

Og det er her problemet opstĂĽr pĂĽ grund af de danske hvidvaskningsregler, der uden tvivl er et udtryk for overimplementering af EU-regler, ligesom de vedtagne regler fortolkes og administreres alt for nidkĂŚrt.

Der skal selvsagt tages hensyn til risikoen for hvidvask af penge og finansiering af terror. Men balancen i lovgivningen er skredet fuldstĂŚndigt, sĂĽ det hele fĂĽr prĂŚg af kollektiv afstraffelse af titusinder af lovlydige foreninger.

Eksempelvis er det helt galt, at en forening som udgangspunkt kategoriseres i ”høj risikoklasse” med deraf følgende bureaukrati for både banker og foreningsbestyrelser. Herunder med omfattende legitimation og bøvl ved skift af bestyrelsesmedlem.

Bankernes bøvl koster også tid, hvilket resulterer i høje gebyrer for selv helt små foreninger. Et af Venstres konkrete forslag går på, at alle foreninger med et anerkendelsesværdigt formål skal fremgå af en positivliste, der automatisk leder frem til kategorisering i ”lav risikoklasse”.

Det vil formentlig kunne fritage mere end 98 procent af foreningerne for bøvl. Desuden foreslür vi, at kun foreningens kasserer eller formand skal registreres hos banken med behørig legitimation.

I forbindelse med ürets folkemøde i Allinge pü Bornholm havde jeg fornøjelsen at deltage i en sÌrdeles god og konstruktiv debat om behovet for mindre bøvl og lavere gebyrer for foreninger.

Opbakningen til Venstres konkrete forslag var stor. Det er samme er opbakningen til Venstres forslag om, at bankospil rundt i landets lokalomrĂĽder naturligvis ikke skal udsĂŚttes for beskatning og afgifter, nĂĽr overskuddet gĂĽr til almennyttige formĂĽl og aktiviteter i lokalomrĂĽdet.

Og vi har flere konkrete forslag i posen. Det er pü høje tid, at vi i folketinget retter fejlen med at dÌnge foreningslivet til med byrder. Vi kan ikke undvÌre de mange frivillige ildsjÌle, der ikke lÌngere vil stü model til bøvlet.

Jeg vil derfor mülrettet og vedholdende forfølge mület om mere frihed under ansvar til vores umistelige foreningsliv. Allerede i efterüret 2022 vil Venstre fremsÌtte forslag herom i Folketinget.

LĂŚnge leve de danske foreninger!


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN