21. juli 2024

Hvis bare ja-hatten er på!

Hat betyder – ‘hjelm’ af en rod med betydningen ‘dække, beskytte’.

Hvad er det man dækker over eller vil beskytte, når man tager ja-hatten på?

At tage ja-hatten på betyder, at man skal påtage en optimistisk og positiv tilgang til en bestemt ting. Det er absolut ikke det samme som at være optimist eller positiv, men to vidt forskellige ting.

Man påtager sig en rolle / eller man er sådan!

Det må jo objektivt for ja-hatten, og dens brugere, så også betyde, at alle dem der ikke har ja-hatten på, og derved dele samme mening eller holdning, har en nej-hat på, og derfor er negative? Og hvem har lyst til det!

Tag lige ja-hatten på – altså ofte er en ja-hat, en holdning man blive pålagt, for at tage en ukritisk og optimistisk tilgang for at fremme det ønskede og derved se bort fra fakta, dokumentation o.s.v.
Ja-hatten er et glansbillede af en tænkt illusionist fremtid. Det bliver sååååå godt, kan du ikke se og forestille dig det! Ja-hatten fodres med positive metaforer for at blive letfordøjeligt.

I gamle dage var hatte mere udbredt og normalen når man mødte nogen, forbundet med at være høflig og imødekommende, så tog man hatten af og hilste pænt. Altså ikke nogen hat på, men af?
Det at bære hat er et statussymbol, og har altid været det, men det fritager jo ikke nogen, fra at se realistisk og faktuelt på enhver opgave, og specielt ikke der, hvor man bliver pålagt en ja-hat. En hat har det jo med at glide ned foran øjnene, og så kan man jo ikke se!

Hattemoden har jo også gennem tiden skiftet mode, og der findes mange hatte. Hatte har magi! Tag eksempel den klassiske trylle-hat? Op kom de hvide kaniner, lange tørklæder o.s.v. men ens for alle tricks er fup og fidus og for at tro på hattemagien skal ja-hatten på, for at tro, at det er virkeligt? Det vil sige, at realisme, dokumentation o.s.v. er parkeret ved indgangen.

Hatte kommer i mange faconer og har også mange udtryk, bla. kan man være høj i hatten, en nar-hat, en klap-hat og nogle har sågar spist en stråhat, og det sker jo når man laver fejl og må stå til ansvar for en forkert mening eller holdning.

Ja-hatten er ikke god presseetik. Af de presseetiske regler fremgår det at medierne er forpligtet til at levere korrekte oplysninger, og at oplysninger skal efterprøves. Så når journalister tager ja-hatten på i deres journalistiske afdækning af en bestemt politisk sag, bl.a. i eksemplet med Lederen i Amtsavisen og Havnegadekrydsets flytning, så er det et, at vi kigger på betydning af ordet hat, hvad er det så man vil dække over eller beskytte?

Så med en ja-hat på, så bliver journalister politiske karakteriserende, og så er man jo helt rolig! I politik sker det nemlig oftere, at hatten trækkes ned om ørerne! Se sagde den blinde til den døve.

Jeg sætter min hat som jeg vil…………


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN