20. juli 2024

Ja tak til solceller på kommunale bygninger

Naturligvis skal vi have solceller på kommunale bygninger i Egedal.

Desværre har Christiansborg ikke gjort det helt simpelt, da kommuner ikke må være ”Energiproducenter i konkurrence med det private” – og det derfor er nødvendigt enten at etablere eget energiselskab eller få et eksisterende selskab til at varetage opgaven.

Det har vi ikke taget nogen beslutning om endnu – men derfor er det også dobbelt kærkomment, at Region Hovedstaden netop har behandlet en sag her i januar omkring det.

Regionen inviterer nu kommunerne til dans – de er klar til at undersøge om vi eventuelt kan få fordele ud af at have et fælles energiselskab der etablerer solceller på både nye offentlige bygninger og offentlige parkeringspladser.

Der er adskillige fordele ved at det er et selskab som vi selv ejer – hvis vi lader en ekstern stå for solceller på offentlige bygninger, vil vi få konflikter hver gang vi vil renovere eller ombygge en bygning – så ja tak til at vi får eget selskab.

Vi er også klar til at hæve ambitionsniveauet fra det som Regionen tager udgangspunkt i! Regionen tager udgangspunkt i nye bygninger, men så meget nyt bygger vi jo ikke, så derfor bør vi også sætte vores eksisterende bygninger i spil – naturligvis under hensyntagen til om eksisterende tagkonstruktioner kan bære, samt hvornår taget står overfor renovering.

Fordelen ved et fælles selskab er også, at der vil være større volumen og mindre administration. Vi bør generelt arbejde mere sammen på tværs af kommunegrænser. Klima og miljø anerkender ikke de grænser vi tegner på et stykke papir – så ja tak til samarbejde. Det kan vi også gøre flere andre steder, f.eks. omkring vores åer – hos os i Egedal er vi i hvert fald klar til at gå i dialog om et mere forpligtende samarbejde omkring Værebro Å.

Så tak til invitationen omkring en fælles dans omkring solceller. Nu bliver det så spændende om det bliver pardans (og hvem der i så fald skal føre) – eller om det bliver folkedans hvor vi danser i en tæt kæde.

Sammen gør vi en forskel.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN