17. april 2024

Hvis penge er alt

Debat.
Hvis penge er alt…
Den offentlige sektor står – naturligt – for skud i en valgkamp. Sektoren er stor og er garant for velfærdsstatens evner og rører ved vores alles skattekroner.
Den er samtidig også stødt på grund. Det siger næsten alle.
Argumenterne fyger – den er dyr, ufleksibel. Lønnen er dårlig siger faggrupper. Stress er blevet et visitkort til at melde sig syg.
Uddannelserne mangler de unge generationer i at vælge den offentlige sektor til. Den offentlige sektor er ikke spændende lyder der.
Hvis penge er alt, der betyder noget for det enkelte individ – så afskaf den offentlige sektor og lad os køre hårdt på med en reform, som gør alle offentlige ansatte til deres egen lille butik.
Så kan vi skatteborgere uden at have dårlig samvittighed, ansætte, fyre, udvide, indskrænke som vi lyster. “its just business”.
Folket vil lære at være sig selv nærmest i løn og kamp for de gode kroner.
Jeg troede faktisk at vi som nation havde set, hvordan rå kapitalisme lever sit liv med USA som billede. Og så er den amerikanske model dyrere end EUs.
LLR som indenrigsminister i Fogh regeringen satte den store reform igang, som skulle give milliarder i besparelse og gøre den offentlige sektor fantastisk. Intet af dette er gået i opfyldelse. Intet.
Nu står grupper i den offentlige sektor og råber efter mere i løn. Det er den direkte vej til rå kapitalisme i den offentlige sektor. For den vil give argumentet for, at omdanne den offentlige forvaltning til en forretning.
Vil vi det? Nej. Det betyder så også, at den offentlige sektor skal træde i karakter med sig.
Jeg vil have en offentlig sektor af borgere, som ikke nødvendigvis får den højeste løn men som kan sikres fast arbejde, gode vilkår. “work-life balance” som det så fint hedder.
Hele den offentlige sektor – fordi den berører vores alles skattekroner – skal gå i tænkeboks og genopfinde glæden ved at være offentlig ansat.
Og tro mig; der er ikke noget arbejdsliv så hårdt som at være kapitalist. For dem, som vil det og drages af det; Tak.
De sætter hjulene igang – risikerer alt, kan tabe alt og vinde alt. Dem har vi brug for. Kapitalismen er drift.
Vi har så også brug for mennesker, som kan det menneskelige i at være fælles om noget unikt. Pasning, uddannelse, forvaltning og sundhed. Det skal ikke være en forretning at skabe tryghed, sundhed og sikre uddannelse.
Den offentlig ansatte skal nyde at have gode rammer, en god løn, god pension og så være med til at servicere os alle. Vi har alvorligt behov for at tale hinanden op. Alvorligt.
Jeg vil en offentlig sektor, hvor vi taler hinanden op. Vi lever i en velfærdsbobbel, som set fra 10 km´s højde er aldeles uvirkeligt fantastisk målt med klodens øvrige velfærdsbobler.
Giv mig 5 gode grunde til at være offentligt ansat!

DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN