30. maj 2024

Hedeslagsholdninger i en agurketid

Hedeslagsholdninger. Folk & Fæ, pøbel og en Kejser uden tøj.

 
På vej nordover fra 44 graders varm Saudisk hovedstad Riyadh. Chillfaktoren gør en rundering omkring Jumboflyet til en føntørrer-øjen-sviende øvelse. Det kræver sin araber at takle sådan et vejr.
 
Passerer Suez strædet i 10 km´s højde – så kan man tænke tanker.
 
>Rettidig omhu<  
skulle melet i munden have smagt af, når man læser SAS´s Danmark direktør – Simon Pauck Hansen blæse om sig med i konfliktens efterdyninger; “Vi beklager dybt, at kunderne har været sat i den her situration. Eller rettere, at piloterne har valgt at bruge konfliktvåbenet”…..
 
Når jeg læser sådanne mistillidsholdninger fra chefer i selskaber med skattekroner i aktiekapital, så tøver jeg ikke med at sammenligne en butik som SAS med Herluftsholm efterskole. Ganske enkelt manglende rettidig omhu i at sikre butikkens ve og vel. Mistilliden går på tværs af alle grupper i en sådan butik, fordi cheferne leger Cæsarer.
Til spørgsmålet i avisen om SAS ledelsen har fulgt samme nedskæring i løn – skoser direktøren samtalen med, at deres lønninger er frosset – og det sveder så rigeligt… skulle han hilse at sige.
 
Tsunamier af utilfredse borgere i oprør er at sammenligne med Venstrebøndernes oprør – af de konservatives leder Estrup omtalt som pøblen tilbage i 1884. I Politikens “Grundlovens historie” får man et godt indblik i det kaos, som der var i landet under udformningen af den første grundlov. Christiansborg blev brændt ned og borgerkrigen stod centimeter fra at blive virkelig. 
Der var ikke meget demokrati over den første grundlov. 
Før 2006 syntes jeg som byrådsmedlem, at det lød spændende med nye streger i landkortet i Danmark. LLR var igang med sit mesterstykke; at gøre Danmark endnu bedre ved en mastodontagtig reform. Alt skulle vendes. Milliarder skulle spares. 
Det blev ikke godt, fordi når mennesket drages af store enheder, dens pragt og ynde i noget magtfuldkommenhedslignende, så forsvinder det menneskelige overblik, hånden på kogepladen, tommelfingeren i plovfugen. 
 
Store enheder skaber behov for store ledere og store lønninger med det stor ansvar. Flere mellemlederlag, Erfa grupper osv. I de seneste år har Kejserens nye klæder banket på døren adskillige gange. 
Pludselig er logik, sund fornuft gået fløjten og ingen ved, hvor sikringstavlen sidder. 
Nu er det KPI (nøgletalsstyring) i store koncerner. At samfundet har tilskyndet til denne samfundsmodel er – sagt i en hedebølge – Titanic uansvarligt!
Og vi gjorde det alligevel. Behøver jeg at nævne de mange milliarder, der skulle spares? Ingen penge sparet.
 
Tag f.eks.Politireformen. Den lokale betjent skulle dø. Nye store enheder kunne redde verdenen. Idag har man erkendt, at det skabte forfærdelige resultater.. værst af alt – ansvarsforflygtigelse. 
 
Så kære borgere – reformen i 2007 skulle have været den næste store landvinding for folk og fæ. Den blev en boomerang, der nu indirekte funderer en tsunami af vrede mod det store etablerede. 
Jeg læser Politikens Grundlovsartikel færdig. Forbavsende ligheder til tiden idag fra dengang omkring 1885. Grupperingerne kaldes blot noget andet.
 
Nå vil læseren så spørge. Og hvad kan jeg – Bjarne fra Jels – så udrette? 
Jeg er kommet i en alder, hvor min livserfaring danner grundlag for sund fornuftsbeslutning. Og når det sker i partiet de Radikale, så løftes vi alle til nye højder. 
Vi er  så at sige “on a mission from God” som de så kækt siger i The Blues Brothers kult filmen med vores samtidsudfordring i at sikre kloden ikke brænder sammen. 
Uanset hvad man tror på af medicin, så er det ikke målet der tæller. Det gør rejsen. Lad os tage beslutninger funderet i sund fornuft.
Bjarne Lastein
Radikale Venstre folketingskandidat

DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN