18. august 2022

Bjarne Lastein

Hedeslagsholdninger i en agurketid

Hedeslagsholdninger. Folk & FÌ, pøbel og en Kejser uden tøj.

 
Pü vej nordover fra 44 graders varm Saudisk hovedstad Riyadh. Chillfaktoren gør en rundering omkring Jumboflyet til en føntørrer-øjen-sviende øvelse. Det krÌver sin araber at takle südan et vejr.
 
Passerer Suez strĂŚdet i 10 km´s højde – sĂĽ kan man tĂŚnke tanker.
 
>Rettidig omhu<  
skulle melet i munden have smagt af, nĂĽr man lĂŚser SAS´s Danmark direktør – Simon Pauck Hansen blĂŚse om sig med i konfliktens efterdyninger; “Vi beklager dybt, at kunderne har vĂŚret sat i den her situration. Eller rettere, at piloterne har valgt at bruge konfliktvĂĽbenet”…..
 
Nür jeg lÌser südanne mistillidsholdninger fra chefer i selskaber med skattekroner i aktiekapital, sü tøver jeg ikke med at sammenligne en butik som SAS med Herluftsholm efterskole. Ganske enkelt manglende rettidig omhu i at sikre butikkens ve og vel. Mistilliden gür pü tvÌrs af alle grupper i en südan butik, fordi cheferne leger CÌsarer.
Til spørgsmĂĽlet i avisen om SAS ledelsen har fulgt samme nedskĂŚring i løn – skoser direktøren samtalen med, at deres lønninger er frosset – og det sveder sĂĽ rigeligt… skulle han hilse at sige.
 
Tsunamier af utilfredse borgere i oprør er at sammenligne med Venstrebøndernes oprør – af de konservatives leder Estrup omtalt som pøblen tilbage i 1884. I Politikens “Grundlovens historie” fĂĽr man et godt indblik i det kaos, som der var i landet under udformningen af den første grundlov. Christiansborg blev brĂŚndt ned og borgerkrigen stod centimeter fra at blive virkelig. 
Der var ikke meget demokrati over den første grundlov. 
Før 2006 syntes jeg som byrüdsmedlem, at det lød spÌndende med nye streger i landkortet i Danmark. LLR var igang med sit mesterstykke; at gøre Danmark endnu bedre ved en mastodontagtig reform. Alt skulle vendes. Milliarder skulle spares. 
Det blev ikke godt, fordi nür mennesket drages af store enheder, dens pragt og ynde i noget magtfuldkommenhedslignende, sü forsvinder det menneskelige overblik, hünden pü kogepladen, tommelfingeren i plovfugen. 
 
Store enheder skaber behov for store ledere og store lønninger med det stor ansvar. Flere mellemlederlag, Erfa grupper osv. I de seneste ür har Kejserens nye klÌder banket pü døren adskillige gange. 
Pludselig er logik, sund fornuft güet fløjten og ingen ved, hvor sikringstavlen sidder. 
Nu er det KPI (nøgletalsstyring) i store koncerner. At samfundet har tilskyndet til denne samfundsmodel er – sagt i en hedebølge – Titanic uansvarligt!
Og vi gjorde det alligevel. Behøver jeg at nÌvne de mange milliarder, der skulle spares? Ingen penge sparet.
 
Tag f.eks.Politireformen. Den lokale betjent skulle dø. Nye store enheder kunne redde verdenen. Idag har man erkendt, at det skabte forfĂŚrdelige resultater.. vĂŚrst af alt – ansvarsforflygtigelse. 
 
SĂĽ kĂŚre borgere – reformen i 2007 skulle have vĂŚret den nĂŚste store landvinding for folk og fĂŚ. Den blev en boomerang, der nu indirekte funderer en tsunami af vrede mod det store etablerede. 
Jeg lĂŚser Politikens Grundlovsartikel fĂŚrdig. Forbavsende ligheder til tiden idag fra dengang omkring 1885. Grupperingerne kaldes blot noget andet.
 
NĂĽ vil lĂŚseren sĂĽ spørge. Og hvad kan jeg – Bjarne fra Jels – sĂĽ udrette? 
Jeg er kommet i en alder, hvor min livserfaring danner grundlag for sund fornuftsbeslutning. Og nür det sker i partiet de Radikale, sü løftes vi alle til nye højder. 
Vi er  så at sige “on a mission from God” som de så kækt siger i The Blues Brothers kult filmen med vores samtidsudfordring i at sikre kloden ikke brænder sammen. 
Uanset hvad man tror pü af medicin, sü er det ikke mület der tÌller. Det gør rejsen. Lad os tage beslutninger funderet i sund fornuft.
Bjarne Lastein
Radikale Venstre folketingskandidat

DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN