18. august 2022

Jesper Højmark Esbensen

Balance i uddannelsessystemet

Danmark har brug for balance i uddannelsessystemet og vibrerende uddannelsesmiljøer i hele Danmark.

Med offentliggørelsen af optagelserne på universiteterne kom der igen mange spydige kommenterer om forholdet mellem Jylland og København. Men det er ikke der at skellet går. Den ”rådne banan” er geografisk en bedre beskrivelse og her er fællestrækket, at man bor langt fra en af de 4 store universitetsbyer. Konsekvensen af at bo langt fra en universitetsby er nemlig at næsten 50% af en årgang er tvunget til at flytte fra kommunen for at få en uddannelse og det koster på befolkningstallet, på de nye ideer som de unge kommer med og på den energi de har til f.eks. at starte ny virksomhed.

Den skÌvhed skal der rettes op pü for det er ikke kun de unges frie valg der her er pü spil. Det er huspriser, ivÌrksÌtteri og ganske almindelig velfÌrd der er pü spil for de ramte kommuner. De kommuner berøves ungdommens kraft, deres ideer og virkelyst. Klart at København ikke vil undvÌre det.

Og hvad er det ”frie valg” egentligt? Hvis vi tager Sønderborg så har der i mange år manglet der læger på det lokale hospital. Hvis en student vil udfylde den plads, består det fri valg i at man er tvunget til at flytte til en af de store universitetsbyer for at få den uddannelse. Det kan selvfølgeligt være spændende at komme hjemmefra, men der er også problemer i form at et brudt netværk og dyre studieboliger. Uddannelse skal betragtes som infrastruktur på linje med veje og de skal være i hele landet.

SkÌvheden i Danmark som den rüdne banan er udtryk for skal rettes op med netop at skabe vibrerende studiemiljøer i en rÌkke byer i udkanten. De bør ligge sü ingen skal kører lÌngere end en time for at kunne fü en relevant uddannelse. Herning, Esbjerg, Sønderborg og NÌstved ville vÌre mit forslag til nye universitetsbyer og hvorfor ligger der et universitet i Roskilde sü tÌt pü København. Det kunne med fordel flyttet stil Esbjerg hvor det oprindeligt var planlagt til at ligge.

Jeg gür ind for at de unge frit skal kunne vÌlge hvor de vil studere, men der skal vÌre muligheder over hele landet. SkÌvheden som uddannelsessystemet i dag püfører Danmark er for stor til at det kun skal vÌre de unges frie valg der er afgørende.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN