30. maj 2024

Mit ønske: Mindre spin og flere politiske gentlemen og kvinder

Torsdag den 10. juni vågnede vi op til godt nyt: Mere genåbning og farvel til mundbindet. Skønt. Særligt her i varmen. Og det allerbedste er, at det er blevet meget nemmere at kysse børnene farvel, når jeg afleverer dem i deres daginstitution.

Den yderligere genåbning viser, at der er styr på corona her i Danmark. Vi har haft meget coronasmitte her i kommunen, og to gange har smitten været så høj, at vi var tæt på at blive lukket ned. Heldigvis fik vi i fællesskab smitten ned og undgik at blive nedlukket som f.eks. Hørsholm Kommune. Og det skyldes i høj grad alle jer, der bor her i vores fantastiske kommune. Stor tak!

Det er vigtigt med mere normale tilstande af flere årsager. Der er erhvervslivet, som er nerven i vores lokale velfærdssamfund. De har brug for igen at kunne tjene penge og sikre lokale arbejdspladser. Og så er der alle dem, hvor coronaen har betydet et liv med ensomheden som fast makker i alt for lang tid. Jeg er glad for, at min far for få år siden flyttede her til kommunen – for så kan vi i min familie være der for ham med samvær, indkøb og andre praktiske ting. Men ikke alle ældre har familie boende lige om hjørnet, og mange har kæmpet med ensomhed og den mistrivsel, der følger. Her har vi alle et ansvar. Vi skal alle gøre, hvad vi kan for at hjælpe vores kære ud af ensomhed.

Det lokalpolitiske liv har også lidt under coronaen. Mange af de politiske udvalgsmøder, dialog med borgerne og byrådsmøderne har været henvist til det virtuelle univers. Nu skal vi finde hinanden igen i den virkelige verden – og det har vi brug for. For der ligger store opgaver foran os, f.eks. kommunens budget for 2022.

I sidste uge blev regeringen og Kommunernes Landsforening enige om rammerne for kommunernes økonomi i 2022. De indgik en aftale, der fortæller hvor mange penge kommunerne må bruge på velfærd. Aftalen betyder, at stort alle landets kommuner skal i gang med at foretage besparelser for at finde penge til de stigende udgifter, hele landet oplever på det specialiserede socialområde, f.eks. for mennesker med handicap. Dertil oplever kommunerne også, at hospitalerne overfører flere nye sundhedsopgaver til kommunerne, uden der følger penge med. Så mens vi glæder os over genåbningen, så giver den kommende budgetlægning skår i glæden.

Finansministeren er enig i, at det bliver hårdt. Men socialministeren lever åbenbart på en helt anden planet, når hun skal beskrive aftalen. Det er spin af værste skuffe, når man som socialminister giver borgerne – og her især nogle af de mest sårbare borgere – indtryk af, at aftalen betyder, at velfærden bliver styrket, særligt på socialområdet. Og det bliver endnu værre, når socialministerens spindoktorer så også deltager i den politiske debat. I forrige weekend fik jeg den store ære at deltage i bisættelsen af min store politiske helt, Poul Schlüter. I hans sidste interview var han meget tydelig i sin holdning til spindoktorer: ”En fuldstændig rædselsfuld tendens”. Poul Schlüter havde ret. Politikere skal være klare i mælet og ikke forsøger at forskønne ting, der ér alvorlige. Poul Schlüter viste vejen for, hvordan man bør være som politiker, og hvor vigtigt det er altid at have hjertet med i det, man gør – og han blev med rette kaldt for en politisk gentleman. Dansk politik har brug for mindre spin og flere politiske gentlemen og kvinder.

God sommer!


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN