Debatindlæg af Flemming Østergaard, Regionskandidat for KD til regionsrådet i Region Midt
For os i KD er det psykiatriske område et hjertebarn fordi det igennem årerne har været underfinancieret og ikke har haft den fornødne fokus og opmærksomhed.
Det skyldes bla. at borgere med psykiske lidelser ikke orker at råbe op og har mere end nok i at klare dagen og vejen. I KD ligger det os meget på sinde, at være vore psykisk syge medborgeres tavse stemme og vi vil arbejde for, at al psykisk sygdom skal og må blive ligestillet med somatisk (fysisk) sygdom.
Mange undersøgelser viser, at borgere med psykisk sygdom lever mellem 7-10 år kortere end befolkningen som helhed. Derfor er det livsvigtigt, at der bliver taget hånd om vore psykisk syge medborgere og her spiller samarbejdet mellem kommunerne og Region Midt en nøglerolle. Regionens indsats og kommunen må og skal af borgeren opleves som én indsats.
Her kunne det komme på tale, at der sker ændringer på de regionale, psykiatriske afdelinger, således at det indarbejdes i allerede eksisterende systemer, at bla. kommunale støttepersoner altid kontaktes ved indlæggelse og altid inviteres med til udskrivningen. En sådan støtteperson er afgørende vigtig måske i særlig grad når borgeren udskrives fra regionen, således at borgerne ikke oplever at blive udskrevet til en ”kold” lejlighed eller botilbud. Omsorgen ved udskrivning er vigtig så borgeren oplever, at der en person man kan støtte sig til og som er med til at borgeren kan ”komme sig”.
En sådan ændring for de kommunale støttepersoner, bør efter KD´s opfattelse gøres obligatorisk, at støttepersoner tilbyder deres tilknyttede borgere besøg under indlæggelser og i særlig grad ved udskrivninger.
Kommunernes og regions ansatte på det psykiatriske område bør efter KD´s opfattelse også sparre meget mere med hinanden og måske også modtage fælles undervisning og lære af hinandens oplevelser. Dette for at den enkelte borger må opleve både regionens og kommunernes indsats som én indsats. Noget af det værste en psykisk syg sårbar borger kan komme ud for er at opleve en region/kommune som et system og som et nummer i systemet. Derfor handler det om at ”menneskeliggøre” regionens/kommunens indsats mere overfor den psykisk syge, som er i en sårbar situation.
I KD foreslår vi at der oprettes et samordningsudvalg mellem de enkelte kommuner i regionen og regionen således, at kommunerne og regionen får afstemt deres indsatser med hinanden og ikke mindst sådan, at den enkelte psykisk syge sårbare borger må opleve én indsats. På den måde tror vi i KD, at samarbejdet mellem kommunerne og regionen kan styrkes. På regionshospitalet vil emnet den 14.9.2021 kl. 16:30 blive nærmere belyst ved et debatmøde mellem medlem af regionsrådet for KD i Region Midt Marianne Karlsmose og byrådsmedlem for Venstre i Randers Louise Høeg.