Uønskede fysiske berøringer, nedværdigende vittigheder og forskelsbehandling på baggrund af køn. Det er virkeligheden i danske kommunalbestyrelser. Ny undersøgelse fra KVINFO dokumenterer behov for forandring.
Kommunalpolitik er præget af seksuel chikane og forskelsbehandling på baggrund af køn. Det viser en ny undersøgelse blandt kommunalbestyrelsesmedlemmer gennemført af KVINFO, som er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling.
Resultaterne viser, at både tonen og omgangsformerne i kommunalbestyrelserne trænger til forandring.
Samtidig viser de, at der ikke er tale om enkeltstående handlinger, men at det er arbejdskulturen i kommunalbestyrelserne, der må sættes fokus på for at skabe et inkluderende politisk miljø, hvor alle har lige mulighed for at deltage.
Nedværdigende kommentarer og uønskede berøringer
Tallene taler for sig selv:
- 33 % af de kvindelige respondenter og 6 % af de mandlige respondenter svarer, at de én eller flere gange har fået uønskede eller nedværdigende kommentarer eller vittigheder om deres køn.
- 21 % af de kvindelige respondenter og 2 % af de mandlige respondenter svarer, at de én eller flere gange har fået kommentarer om, at de primært/udelukkende er blevet opstillet eller valgt på grund af deres køn.
- 23 % af de kvindelige respondenter og 12 % af de mandlige respondenter svarer, at de én eller flere gange har fået uønskede kommentarer eller vittigheder om deres krop eller udseende.
- 13 % af de kvindelige respondenter og 3 % af de mandlige respondenter svarer endvidere, at de én eller flere gange har oplevet uønskede fysiske berøringer.
- I de fleste tilfælde (38 %) er udøveren af de uønskede fysiske berøringer en kommunalbestyrelseskollega fra et andet parti end respondentens eget. Knap hvert fjerde tilfælde (24 %) er foregået under kommunalbestyrelsesmøder.
Rammer kvinder hårdest
Undersøgelsen kan bidrage til at forklare, hvorfor kønsbalancen blandt kommunalpolitikere er så skæv, som den er og har været i årtier. Ved det seneste kommunalvalg i 2017 blev der valgt 67 procent mænd og 33 procent kvinder. Blandt de nyvalgte borgmestre var 86 procent mænd og 14 procent kvinder.
Skævheden bliver ofte forklaret med, at kvinder har svært ved at deltage i byrådsmøder, fordi de ligger samtidig med, at der skal puttes børn.
”Men noget tyder på, at vi har overset sammenhængen mellem forskelsbehandling og seksuel chiakane på den ene side og kvinders lave repræsentation på den anden,” siger Henriette Laursen, direktør i KVINFO.
Undersøgelsen viser, at forskelsbehandling og seksuel chikane i betydeligt højere grad rammer kvinder end mænd i kommunalpolitik. Der er syv gange så mange kvinder som mænd, der har oplevet uønskede fysiske berøringer. Og 10 gange så mange kvinder som mænd har fået at vide, at de er opstillet på grund af deres køn.
Demokratisk problem
”Vi har et problem som samfund, når en hel befolkningsgruppe tøver eller lader helt være med at deltage i politik. Vi går glip af hele den gruppes viden, erfaringer og ideer, og det er selvfølgelig et demokratisk problem, som vi må tage alvorligt,” siger Henriette Laursen.
KVINFO offentliggør rapporten Køn og kultur i kommunalpolitik – en undersøgelse af kønnet forskelsbehandling og seksuel chikane i kommunalpolitik på konferencen Kvinder i kommunalpolitik: Opgør med sexisme og vejen til mere ligelig repræsentation, som finder sted mandag den 25. oktober kl. 14-16.30 i Aarhus.