Dansk Industris undersøgelse af erhvervsvenligheden i landets kommuner afslører lang sagsbehandlingstid i nogle kommuner. Men kommunernes sagsbehandlingstid forhales af unødigt bureaukrati og stramme regler i bygningsreglementet, lyder det fra KL.
Det er en hård medfart, kommunerne får i Dansk Industris undersøgelse af erhvervsvenligheden i landets kommuner, medgiver Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavn og formand for KL’s miljø- og forsyningsudvalg.
Dansk Industris undersøgelse, som er den største af sin slags til dato, viser nemlig, at virksomheder i nogle kommuner møder lang sagsbehandlingstid særligt på byggesager. Mens Birgit S. Hansen gør klart, at kommunerne skal se indad, påpeger hun også, at der er grund til at ændre i bygningsreglementet fra 2018.
– Vi er jo vant til at blive målt at Dansk Industri og Dansk Erhverv, men her er vi nok lidt ærgerlige over, at kommunernes sagsbehandling får så hård en medfart i Dansk Industris måling, som den gør. I KL har vi på alle 98 kommuners vegne kæmpet for at få gennemført nogle ændringer i bygningsreglementet fra 2018, da vi allerede tidligere på året kunne se, at denne her sagsbehandlingstid var stigende, siger Birgit S. Hansen og fortsætter:
– Dels er der rigtig meget aktivitet i øjeblikket. Faktisk har indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) fortalt, at der aktiviteten i forhold til byggeri ikke har været så høj, som den er nu, siden 1972. Men det er klart, at så skal vi ikke have nogle flaskehalse.
Helt konkret er der enkelte ting i bygningsreglementet, som komplicerer kommunernes byggesagsbehandling. Det er ifølge Birgit S. Hansen mængden af dokumentation, som der er stilles væsentligt flere krav til, og at man skal bruge certificerede rådgivere ved alle byggerier.
– Det giver mening i forhold til store og komplicerede byggerier, men det skaber altså udfordring ved mindre til- og ombygninger på eksisterende byggerier. Der er det simpelthen at skyde gråspurve med kanoner. Derfor mener vi, man bør forenkle bygningsreglementet og tage højde for de problematikker, for det er simpelthen en lokal væksthæmmer, siger Birgit S. Hansen.
KL har gennem længere tid påpeget, at der er behov for ændringer, og det er også lykkedes at få skabt lydhørhed på Christiansborg.
– Vi har haft og har en meget konstruktiv dialog med Kaare Dybvad. Vi har opnået nogle justeringer, og meldingen er også, at de vil levere på det, siger Birgit S. Hansen.
Derudover påpeger hun, at der med den megen aktivitet også er massiv efterspørgsel på byggesagsbehandlere.
– I mange kommuner ansætter man flere sagsbehandlere for at få bugt med de her sagsbunker, men der er meget rift om dem.
Birgit S. Hansen kalder problematikken med den lange byggesagsbehandling for et ’flerhovedet monster’, men hun gør klart, at kommunerne gør, hvad de kan for at understøtte lokal vækst og erhvervslivet.
– Derfor rammer det os jo også lige i hjertekulen det her, for vi vil gerne have aktivitet, liv og nye arbejdspladser. Vi gør, hvad vi kan, men vi synes heller ikke, der skal være snubletråde, som vi mener, der er i bygningsreglementet fra 2018, siger hun.