Corona skal ikke forhindre nogen i at stemme til kommunal- og regionalvalget. Derfor ruster kommunerne op i forhold til at sikre en tryg valgdeltagelse.
Om under 2 uger er det valgdag, og hvert et kryds tæller og er vigtigt for demokratiet. Derfor ruster kommunerne nu op på smitteforebyggende tiltag, så man trygt og roligt kan afgive sin stemme.
”Kommunal- og regionalvalget er et vigtigt valg. Med et kryds får vi hver især indflydelse på lige netop de beslutninger, der betyder allermest for os i vores hverdag. Vi har alle en interesse i, at så mange som muligt benytter sig af deres mulighed for og ret til at stemme. Det er jo en af de fineste rettigheder, vi har. Og derfor ruster kommunerne op i forhold til at skabe en tryg valgdeltagelse, så corona ikke afholder danskerne fra at stemme,” siger KL’s administrerende direktør Kristian Vendelbo.
Anbefalinger til et trygt valg
Indenrigs- og Boligministeriet har sammen med Sundhedsstyrelsen tirsdag udsendt en række aktuelle, opdaterede sundhedsfaglige anbefalinger til kommunerne til brug for en sikker afholdelse af valget.
Det handler bl.a. om adgang til håndsprit og mundbind, god plads, ekstra afstand og ekstra fokus på udluftning. Man kan fx også opfordre vælgerne til selv at tage en kuglepen eller blyant med, hvis de er mest trygge ved det, eller kommunen kan gøre brug af såkaldte vognstemmer, hvor fx borgere i øget risiko kan få lov at stemme udenfor, i telte eller fra deres egen bil.
Der vil også komme fokus på muligheden for at bruge hele stemmeperioden til at afgive sin stemme. Fx kan man brevstemme frem til den 12. november, og i mange kommuner er der mulighed for at stemme i valgbusser eller på andre mobile valgsteder. Man kan også opfordre danskere, der fx arbejder hjemme, til at stemme uden for ”myldretiden” den 16. november, så antallet af personer på valgstederne bliver spredt mest muligt ud.
”Det vil være forskelligt fra kommune til kommune og fra valgsted til valgsted, hvilke tiltag man indfører. Hvis valgstedet er en sportshal, kan det måske være oplagt med klistermærker på gulvet for at sikre afstand, mens det kan være sværere på et mindre valgsted. Her kan man så fx sætte plakater op, som minder danskerne om at holde afstand, samtidig med at man sikrer, at der er valgtilforordnede nok, som kan hjælpe og vejlede borgerne, der står i kø, så de oplever en tryg afvikling. Men uanset hvilke tiltag, den enkelte kommune indfører, så kan man være tryg ved at afgive sin stemme,” siger Kristian Vendelbo.