Mens mange kommuner har udfordringer med at rekruttere pædagoger i børnehaver og daginstitutioner, så her de fleste kommuner et stort potentiale for at udvide beskæftigelsen ved at få omsat deltidsmedarbejdere til fuldtidmedarbejdere. Det skriver mediet NB Kommune.
I enkelte kommuner er det mere end tre ud af fire i det pædagogiske personale, der er deltidsansat, og på landsplan er det over halvdelen, der er ansat på en fast deltidkontrakt.
Omvendt er der kommuner, hvor det er under hver femte, der er ansat på deltid.
Det viser en ny analyse fra Indenrigs- og Boligministeriets Benchmarkingenhed, der ser på arbejdstiden for pædagogisk personale i kommunerne.
Analysen viser meget stor kommunal variation, men fælles for kommunerne er, at de fleste har mulighed for at øge arbejdskraften blandt pædagogisk personale ved at øge andelen af medarbejdere, der arbejder på fuldtid.
Helt i toppen har Randers Kommune 82,9 procent af det pædagogiske personale, der arbejder på deltid. Derefter følger Herning Kommune på 82,7 procent og Silkeborg Kommune på 78,2 procent.
I den modsatte ende har Langeland Kommune den laveste andel af pædagogisk personale, der er ansat på deltid på blot 8,5 procent. Herefter følger Lolland Kommune på 15 procent og Vordingborg Kommune på 19,1 procent.
Sammen med analysen er Benchmarkingenheden kommet med ni konkretet tiltag, kommunerne kan tage i brug for at øge arbejdstiden blandt det pædagogiske personale.
Benchmarkingenheden har også set på andelen af uddannede pædagoger ud af det pædagogiske personale i hver kommune. Her er der også en væsentlig variation mellem kommunerne, som spænder fra 51,7 procent til 83,6 procent.
Her ligger hovedstadskommunerne generelt i bunden af listen med den laveste andel af uddannede pædagoger, hvor flere ligger omkring halvdelen af det pædagogiske personale, der faktisk er uddannet.
Omvendt ligger Viborg og Mariagerfjord Kommune i top, hvor hele 83,6 procent af det pædagogiske personale er uddannet.
På landsplan er andelen af uddannet pædagogisk personale faldet fra 67,9 procent i 2016 til 65,0 procent i 2020.