Debatten om den udskældte gymnasieaftale har været »noget skinger«, og aftalens kritikere har optrådt »ufint«. Sådan lyder meldingen fra De Radikales børne- og undervisningsordfører, Anne Sophie Callesen i et interview i Berlingske.
– De har været meget, meget glade og opsatte på at kritisere aftalen, men er ikke selv kommet med nogen bud på, hvordan de så vil løse problemet. Mest af alt synes jeg, at man har tegnet et billede af, at det er et ideologisk projekt, eller at vi gør det her, fordi vi vil skalte og valte med unge menneskers liv. Det provokerer mig, siger hun til Berlingske.
Gymnasieaftalen blev vedtaget i juni sidste år, og Venstre har meldt ud, at den vil blive rullet tilbage, hvis de får regeringsmagten efter det kommende folketingsvalg.
Debatten er blusset op igen efter en ny Kantar Gallup-måling viser, at kun fem procent af danskerne mener, det er en »god idé«, at forældrenes indkomst er en afgørende faktor for, hvor de unge kan gå i gymnasiet.
69 procent mener samlet, at det er en »dårlig idé« eller en »delvist dårlig idé«, at lade forældrenes indkomst spille en rolle.
Anne Sofie Callesen anfægter Kantars formulering i undersøgelsen, og siger:
– Jeg synes, man skal starte med at se på, hvordan spørgsmålet er formuleret. Det er rigtigt, at man skeler til forældreindkomst, men som det er formuleret, kunne man godt få det indtryk, at det er et mål i sig selv eller en politisk idé, vi har fået i forhandlingsrummet om, at det kunne være spændende at bruge sådan et parameter. Men det er jo ikke det, der er baggrunden. Baggrunden er lukningstruede gymnasier, som vi prøver at redde med den her model, mens vi også tager hensyn til størst muligt hensyn til de unges frie valg.
– Men, hvis man nu havde spurgt, om man mener, at det er godt, at der er blevet lavet en aftale, der sikrer udkants institutioner, så tror jeg, at svaret havde været anderledes. Det her er en metode, ikke et mål.
Hos Konservatives mener politisk ordfører, Mette Abildgaard, at Gallup-målingen bør føre til selvransagelse hos De Radikale. Det er ifølge hende ubegribeligt, at partiet, der ellers slår sig op på at lytte til danskerne, kan lægge mandater til en aftale, som fratager unge deres frie valg.
Hertil svarer Anne Sophie Callesen, at gymnasieaftalen har været omgærdet af »en meget omfattende spinkrig«.
Hun er ikke i tvivl om, at den vil fortsætte, og det er problematisk, fordi den allerede nu har ført til, at »mange« har fået det indtryk, at »det er en fiks politisk idé«, og at det er »ideologisk baseret«, men det afviser den radikale profil på det kraftigste.