26. maj 2022

Aarhus Kommune

I min klasse flygter de studerende fra sygeplejerskeuddannelsen

Over halvdelen i min klasse på sygeplejerskeuddannelsen ved allerede, at de ønsker at læse videre og ikke blive den klassiske ’gulvsygeplejerske’. Samtidig kan jeg konstatere, at en tredjedel af klassen er droppet ud.

Jeg kan faktisk godt forstü mine medstuderende og fremtidige kolleger. For nür man skal arbejde, nür andre har fri, herunder weekender, aftener og nÌtter, er det kun logisk, at der skal vÌre en økonomisk gevinst. Men vores løn er for dürlig, og det samme er arbejdsvilkürene og arbejdstiderne.

Hvis vi ønsker at stoppe den flugt, der lige nu sker blandt sygeplejersker, skal vi derfor hÌve lønnen.

Sygeplejersker har gennem de seneste 20 ür füet lÌngere uddannelser og mere ansvar. Uddannelsen blev allerede tilbage i 2001 Ìndret fra en lÌrlingeuddannelse til en professionsbacheloruddannelse, men lønnen er aldrig fulgt med.

Ansvaret stiger, og der forventes mere og mere af sygeplejersken, som skal kunne navigere med mange forskellige kasketter på – især evnen til at udøve klinisk lederskab og at kunne samle trådene fra de forskellige faggrupper, holde overblik og varetage patientens interesse.

Hvis vi reelt ønsker at gøre faget attraktivt i fremtiden, sü der kan tiltrÌkkes en masse mennesker, der brÌnder for at hjÌlpe andre og gøre en forskel, mü vi büde forbedre sygeplejerskers arbejdsvilkür og løn.

En af hovedårsagerne til sygeplejerskers dårlige løn er tjenestemandsreformen fra 1969. Her fastsatte Folketinget grundlønnen for mange offentlige ansatte. Men dengang anså man kvindens løn som en slags lommepenge, der supplerede mandens indkomst, og derfor fastsatte man lønnen for de traditionelle kvindefag – som eksempelvis sygeplejersker – lavt.

Tjenestemandsreformen passer ganske enkelt ikke ind i det samfund, vi har i dag. Der er behov for politisk handling, hvis vi skal have et opgør med lønefterslÌbet. For lige nu har vi nemlig en 50 ür gammel reform, der fastholder et historisk lønefterslÌb for de klassisk kvindedominerede fag. Er det virkelig det, vi ønsker i 2021?


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN