2. januar 2025

Hurra for solid saltvandsindsprøjtning til Hjørring

Torsdag 27.5. var en god dag for Hjørring.

Ikke alene var vi nogle, der (stadigt mere neglebidende) kunne se byens fodboldhold sikre sig endnu en sæson i 1. division, men det var også dagen, hvor regeringen kunne meddele, at afdelinger for tre videregående uddannelser ville blive flyttet til Hjørring. Det drejer sig om uddannelsen af bioanalytikere, socialrådgivere og tandlæger.

For en kommune som Hjørring vil det være en vital saltvandsindsprøjtning, hvis regeringens hensigter bliver gennemført.

Ikke alene vil det pynte på indbyggertallet, men også demografien, der gennem mange år er blevet tungere og tungere i den ældre ende, vil opnå en bedre balance. Og så tilfører den slags uddannelsesmiljøer meget for den befolkningsmæssige diversitet – og ”livet” i vore byer.

Derudover er der jo altid chance for, at unge, der egentlig kun flytter hertil for at få sig en uddannelse, bliver hængende – måske fordi de stifter familie, fordi de kan tilbydes job – eller fordi de simpelthen finder ud af, at heroppe kan man leve ”Det gode liv”.

Da jeg selv i begyndelsen af 90’erne flyttede til Hjørring sammen med min familie, var det nok som et lidt eksotisk eksperiment, som vi forventede skulle prøves af i tre-fire år.

Men det gik jo hurtigt op for os, at tilbuddene heroppe var mange, omgivelserne fantastiske – og boligpriserne til at betale. (Stort hus med dejlig have kan erhverves for samme pris (maksimalt!), som en to-værelses lejlighed, 3. sal th., på Amager).

Det giver frihed, både i økonomien – og i livet.

Så hvor har vi dog bare været heldige, vil nogen måske sige.

Men heldet opsøger jo ofte dem, der forfølger det.

Hjørring Kommune har siden kommunesammenlægningen målrettet satset på udvikling og på at komme på landkortet ved en lang række satsninger.

Nogle af disse er undervejs mødt kritik (”skulle dét nu være nødvendigt!?”), men det er alt sammen med til at gøre kommunen og vor hovedby til et sted, hvor vi formår at løse markante og krævende opgaver.

Vi har gode uddannelsesinstitutioner, god infrastruktur, fine ungdomsboliger, et stadigt mere blomstrende kultur- og fritidsliv, mange hyggelige café- og restaurationstilbud, studiestarts- og andre events (fx Naturmødet) – og naturligvis den enestående natur, som vi også bevidst satser på at værne om og highlighte.

Vi har med Ungegarantien, Headspace, gratis psykologhjælp o.l. også været aktive m.h.t. at støtte unge, der trænger til en hjælpende hånd. Også tidens største udfordring, Klima- og biodiversitetskrise, tager vi målrettet livstag med, gennem tilslutning til en lang række konventioner og charters.

Tilsammen danner det grundlag for et tiltrækkende, inspirerende og appetitligt studiemiljø, som vi nu alle – politikere, foreninger, erhvervsliv, uddannelses- og kulturinstitutioner – sammen skal videreudvikle.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det er mange af de ideer og satsninger, der er gjort inden for de sidste ca. 15 år, der i regeringens øjne, har været med til at kvalificere os til de tre nye uddannelser.

Inden længe går kommunalvalgkampen for alvor i gang.

Og så får alle travlt med at understrege egne fortræffeligheder og andres uduelighed.

Inden vi når så vidt, er det måske værd lige at glæde os over, hvad et samarbejdende lokaldemokrati, trods alt har opnået – for torsdagens frugter er sået af et bredt politisk flertal.

Tillykke, Hjørring!


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN