26. maj 2022

Viborg Kommune

Skal Viborg være mere end et grønt logo?

 

Af Michael Flarup, kandidat til kommunalvalget for Radikale Venstre

 

Mange af os har set med, når iderige folk pitcher deres ideer for løver og løvinder på DR1.

Vi ser mere og mere iværksætteri med grøn profil, og der burde i min optik også fokuseres på at tiltrække bæredygtige og klimavenlige opstartsvirksomheder i Viborg. For de findes.

 

Lad mig komme med et eksempel; firmaet Harmoniqaudio arbejder med bæredygtige højttalere.

Det er et firma, som er startet af to unge mænd fra Hjarbæk og Vorde tæt ved Løgstrup. Deres passion for god lyd og deres nørderi med ledninger og lydbølger har ført dem ad veje, hvor bæredygtigheden ikke går på kompromis med lyden. I dag har de deres produktion i Randers og deres kontor i Aarhus. Kunne deres virksomhed ligge i Viborg? Ja naturligvis, hvis der havde været et ordenligt miljø for unge iværksættere. Her taler vi kontorfaciliteterog produktionsmuligheder, men også fællesskaber, hvor man sammen med andre passionerede mennesker kan udvikle, sparre og justere drømmen om et forretningseventyr.

 

Jeg tænker, at vi her i Viborg har alle mulige gode kræfter, der kan støtte op og udvikle dette. Det vil være godt for vores kommunedels i forhold til at styrke erhvervslivet, dels i forhold til at øge jobmuligheder og især i forhold til en grønnere fremtid.

Desværre ser vi ikke den udvikling kommunalt set. Vi sakker bagud. Normalt er Viborg i selvforståelsen lig med Silkeborg, og vi drømmer om Aarhus og Hernings erhvervsliv, men virkeligheden er, at vi i dag halter langt bagefter Skive.

I det, som ofte er blevet betragtet som en kommunal lillebror nordvest fra vores kommunegrænser, har man iværksat projektet Greenlab, hvor den klimavenlige erhvervslivspedal er trykket helt i bund. Det er vel at mærke med 38 minutter til nærmeste motorvej. Vi har faktisk motorvej langt tættere på, end vi går og tror. Møldrups borgere kan komme på motorvejen i løbet af bare 15 minutter. Det er interessant i forhold til erhvervslivet, fordi det for især industrien netop er en afgørende faktor, at afstanden til motorvej er så kort, som muligt.

Det ville være et glimrende erhvervseventyr for Viborg Kommune, hvis man så mod den nordlige del af kommunen og satsede på at udvikle grøn produktion og industri i dette område. Det ville også komme borgerne til gavn, da det på sigt ville betyde øget efterspørgsel på arbejdskraft. Og måske findes den slags projekter allerede? Ligger de i en skuffe og afventer godkendelsefra politikere – det lyder utænkeligt, at der ikke allerede er driftige erhvervsfolk med grønne ambitioner, som har ønsket at have hjemme i Viborg Kommune.

Men den historie høre vi sjældent. Det ville få enorm betydning, hvis vi gjorde os umage for at tiltrække og passe på grønne investorer, og jeg håber, at der vil være både borgere og politikere, som er klar til at tænke ud af boksen.

Vi skal med på den grønne bølge og være en kommune, somkæmper for at skabe plads og gode vilkår for et erhvervsliv, som naturligt tilvælger Viborg på det grønne og innovative landkort.

 

Det må være oplagt for enhver borgmesterkandidat at se nærmere på, hvordan Viborg kan tilgodese det innovative, grønne erhvervsliv, når et fremtidigt byråd trækker i arbejdstøjet.

Dertil skal vi tilføje, at en sådan opgave sandsynligvis kræver, at der sidder nye byrådsmedlemmer, som tør trække i en anden retning end den, vi plejer. Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt vi har menneskerne til at supportere dette i vores forvaltninger, forde er der både i Teknik og Miljø og blandt konsulenterne for iværksætteri. De kan, når der er tilstrækkeligt politisk mod til at udstikke den grønne retning, være foregangspersonerne, som gørden grønne kurs for Viborg kommune til virkelighed.

Laf os udnytte de muligheder, der ligger i at være Danmarks næststørste geografiske kommune i form af en bred vifte af faciliteter, infrastruktur og mulige placeringer.

Modige, grønne valg er helt afgørende for, hvordan vi ser os selv som kommune om 10-20 år, men det skal gøres i dag, og det skal gøres med en vilje til at være grønne end vores kommunale logo.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN