21. maj 2022

Viborg Kommune

Ja, jeg er flov over vores CO2-udledning i Viborg Kommune

Det er faldet nogen for brystet, at jeg til klima-vælgermødet tirsdag den 21. svarede bekræftende: ”Ja, jeg er flov over vores CO2-udledning i Viborg Kommune”.

Det vil jeg selvfølgelig gerne uddybe.

Ifølge de officielle tal er den gennemsnitlige CO2-udledning fra borgerne i Region Midtjylland i gennemsnit 9,8 tons pr ür. Det er langt langt mere, end hvad klode og klima kan bÌre, og det bidrager markant til at forvÌrre den klimakrise, som med tørke, skovbrande, oversvømmelser og orkaner udspiller sig for øjnene af os, nür vi tÌnder for nyhederne.

Men faktisk forholder det sig meget vĂŚrre i Viborg Kommune. Her udleder vi i gennemsnit hele 16 tons CO2 pr. ĂĽr. Det er isĂŚr pga. landbrug, energisektor og transport, at vi ligger markant over vores nabokommuner. Det synes jeg bestemt ikke, vi har grund til at vĂŚre stolte af.

I Viborg Kommune er den grønne dagsorden skubbet helt ud pü et sidespor. Süledes er der kun to beskedne grønne mülsÌtninger i den sammenhÌngsmodel, som udgør den overordnede ramme for byrüdets arbejde i Viborg Kommune: Dels en mülsÌtning om 35% vedvarende energi i 2025 og dels en mülsÌtning om 55% genanvendelse af husholdningsaffaldet i 2025.

For at tage det sidste først, sü er 55% blot minimumskravet i lovgivningen pü affaldsomrüdet. Sü pü dette omrüde trasker Viborg Kommune allerbagerst i feltet. Ogsü de 35% vedvarende energi er meget uambitiøst og ligger langt under andre kommuner. Og da en stor del heraf endda udgøres af afbrÌnding af biomasse/trÌ (i 2019 ca. 50%), der ogsü udleder en masse CO2, sü har vi en bemÌrkelsesvÌrdigt lav andel reel vedvarende energi i kommunen.

Derfor var mit vigtigste budskab ved førnÌvnte klima-vÌlgermøde, at vi skal tÌnke klima og bÌredygtighed med i alle kommunale beslutninger. Dvs. at sagsfremstillinger i byrüdet skal vise, hvor meget og hvordan en beslutning vil püvirke vores klima og natur.

Det kan fx beregnes på baggrund af den CO2-pris, som Klimarådet anbefaler – dvs. 1500 kroner pr ton. På den måde vil man kunne få et meget mere realistisk billede af, hvor dyr en beslutning i virkeligheden er – både her og nu, men også for kommende generationer.

Herved für vi et bedre grundlag for at trÌffe de rigtige beslutninger, fordi det bliver tydeligt, hvor og hvordan vi kan reducere CO2-udledningen mest muligt pü den billigst mulige müde. Samtidig vil politikerne fü meget svÌrt ved at forsvare de mest klimaskadelige beslutninger, fordi den klima-regning, der sendes videre til vores børn, nu vil blive opgjort i kroner og ører.

For som det er nu, så belaster vi klimaet i en sådan grad, at vi sender en kæmpe regning videre til kommende generationer. Vores liv er baseret på et stort klimamæssigt quicklån. Jeg synes, det er på høje tid, vi stopper med at lade andre betale for vores overforbrug. Derfor vil jeg gøre alt hvad der står i min magt for, at Viborg Kommune i fremtiden gør det bedre på dette område – så er der ingen, der behøver være flove.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN