26. maj 2022

Viborg Kommune

Borgerlig tomgangssnak

Da mit forslag om at indføre et tomgangsregulativ i Viborg Kommune blev vedtaget pü Klima- og Miljøudvalgets møde den 29/4 2021 troede jeg, at vi dermed havde taget endnu et lille skridt  i den grønne omstilling. Men glÌden varede kun kort.

Da DF kun har to medlemmer i Viborg byrüd, kan de ikke vÌre reprÌsenteret i alle de stüende udvalg. De  har ingen reprÌsentanter i Klima- og Miljøudvalget, hvilket giver dem ret til at fü sager vedtaget i Klima- og Miljøudvalget afprøvet i byrüdet. En ret, der yderst sjÌldent benyttes.

Pü byrüdsmødet den 22/6 2021 benyttede Lone Langballe sig imidlertid af denne ret. Pü byrüdsmødet holdt Lone Langballe et flere minutters langt indlÌg mod at indføre et tomgangsregulativ. Lone Langballe kom med en lang rÌkke argumenter, sü som, at ordensmagten og bilisterne ikke er i stand til at finde ud af regulativets undtagelser, at et regulativ hører fortiden til, og at det er tilstrÌkkeligt at opfordre bilister til ikke at holde i tomgang.

Undtagelserne som er oplistet herunder, og er efter min mening ret klare. Lone Langballe sagde det modsatte: “Politiet skal have en jurist med for at finde ud af reglerne”, “ingen borger har en kinamands chance for at forstå reglerne” og, “at vi heller ikke selv vil kunne gøre rede for dem.”

  • så lĂŚnge det motordrevne køretøj holder i kø i trafikken
  • så lĂŚnge det af hensyn til køretøjets anvendelse efter dets funktion er nødvendigt at udnytte motorens trĂŚkkraft til af- og pålĂŚsning
  • ved udrykningskøretøjer med lyssignal i gang
  • ved komprimering af affald, tilvejebringelse af trykluft eller i lignende tilfĂŚlde
  • ved motoranvendelse, som er påkrĂŚvet i forbindelse med reparation og justering af motor.
  • Stk. 3. Undtaget fra bestemmelserne er endvidere motorkøretøjer, som i forbindelse med sygetransport befordrer personer, for hvem konstant varme er påkrĂŚvet som følge af varige lidelser, eksempelvis lunge-, nyre- og kredsløbsfunktion

Kim DonsgĂĽrd (V) bakkede Lone Langballe op og udtrykte, at det pĂĽ det nĂŚrmeste ikke kan vĂŚre lovligt, at tomgangsregulativet ogsĂĽ skal gĂŚlde pĂĽ folks egen grund. Han udtrykte mistillid til et sĂĽdan regulativ, han opfattede som et angreb pĂĽ den personlige frihed.

Til min meget store forbavselse stemte Stine Damborg (K) med i koret og sagde, at hun ville dømme tomgangsregulativet ude. For det første var Stine Damborg med til at vedtage forslaget for fü uger siden, for det andet er det bemÌrkelsesvÌrdigt, at netop formanden for Klima og Miljøudvalget stemmer et forslag, der reducerer büde luft, lugt og støjforurening ned. Hvor er formandens grønne sigte?

Udover alle i Socialdemokratiet ville Enhedslistens reprÌsentant og de to fra SF gerne beholde tomgangsregulativet, men der var et flertal imod. Tomgangsregulativet er dermed dømt ude for denne gang, men det kan da vÌre, at vi er sü heldige, at det nye byrüd, der starter ved ürsskiftet, für en  sammensÌtning, der gür mere ind for den grønne omstilling.

SĂĽ mĂĽske holder forslaget lige nu bare i tomgang.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN