21. maj 2022

Favrskov Kommune

Klippekortordning i hjemmeplejen

I Venstre er vi ret tilfredse med den nuvĂŚrende klippekortordning til hjemmeboende modtagere af hjemmehjĂŚlp.
I 2020 var der ca. 130 borgere, som kunne gøre brug af den, som er 30 min ekstra pr. uge. Klip kan desuden gemmes og spares op. Ordningen er mülrettet vores svageste borgere.
Klippene vurderes, at have stor vÌrdi for livskvaliteten, da de giver mulighed for nogle aktiviteter, som der ellers ikke er overskud, mulighed eller tid til. Der er ikke tale om forkromede oplevelser, men i virkeligheden er ønskerne dagligdags ting og socialt samvÌr, som de fleste müske tager for givet. Ting som lige pludselig ikke er givne lÌngere.
Klippene bruges efter borgernes eget ønske, men de anvendes typisk til güture, kortspil, samvÌr, en snak over en kop kaffe og til ekstra rengøring. Flere borgere sparer ogsü klippene sammen til fx en shopping-tur.
Man kan fĂĽ adgang til klip pĂĽ flere forskellige mĂĽder.
Den største andel er de borgere, som für 5, eller flere, timers hjemmehjÌlp om ugen.
Derudover, tilbyder man ogsü ordningen til borgere med behov for mindre end fem timers hjemmehjÌlp, hvis det vurderes, at borgeren ellers ikke vil kunne gü en tur. Det drejer sig f.eks. om borgere, som kun modtager hjÌlp til indkøb, da disse borgere vurderes at vÌre i mülgruppe grundet deres immobilitet.
Nogle bruger ikke deres klip. De fÌrreste bruger alle deres klip, men nür de gør, sü giver de glÌde.
Vi har klippekortet til hjemmeboende i Favrskov Kommune, fordi der er et politisk ønske om den. Vi fik penge til en forsøgsordning tilbage i 2016 -2017, hvorefter de overgik til bloktilskud senere. Det betyder, at byrüdet derefter selv rüder over pengene, da de ikke lÌngere er øremÌrkede. Jeg var dengang formand for Social- og Sundhedsudvalget og ved budgetforhandlingerne dengang, fik udvalget overbevist de øvrige partier om at fastholde ordningen.
Udover klippekortet til hjemmeboende, har vi en lignende model til beboere pĂĽ vores plejehjem.

DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN