24 af landets kommuner savner unge under 30 år i byrådet.
– Det er jo lidt en ‘gammelmandssport’, hvis man kan kalde det det.
Sådan lyder det fra 23-årige Mads Jansen til DR. Han er én af de få unge der stiller op til kommunalvalget i november i Vejle Kommune.
Mads Jansen blev for nyligt stemt ind som nummer tre på Venstres kandidatliste i Vejle til det kommende kommunalvalg. Han mener ikke de unge er repræsenteret tilstrækkeligt i byrådene og at der bør gøres noget.
24 kommuner valgte ikke de unge ind
Til kommunalvalget i 2017 stemte Vejle Kommune, sammen med 23 andre kommuner, ikke nogen byrådsmedlemmer under 30 år ind i byrådet.
Manglen på de unge mennesker i byrådene, mener Ulrik Kjær, der er forsker i kommunalpolitik ved SDU, ikke er en ny problemstilling.
– Det ser ud til, at det er svært at få de unge til at stille op. Og det kan der være en god begrundelse for, nemlig at de unge er mere mobile i den periode af deres liv og derfor måske heller ikke regner med at bo i den samme kommune om fire år, udtaler han til DR.
Ifølge DR har man i flere af de kommuner hvor unge ikke var repræsenteret ved KV17, stadig ingen unge kandidater under 30 år for de største partier i kommunerne – Venstre og Socialdemokratiet.
Desuden har hverken De Radikale eller SF i Vejle Kommune unge under 30 år repræsenteret ved KV21.
Det ærger Vejles Borgmester, Jens Ejner Christensen (V), at de unge mangler i kommunalpolitiken:
– Hvis et folkestyre skal virke efter hensigten med det, der ligger i ordet, er det vigtigt, at man afspejler den befolkning, som man i et byråd repræsenterer. Der er ingen, der er bedre til at sætte sig ind i, hvad det er for tanker, man går med som ung, end dem selv, siger Jens Ejner Christensen til DR.