28. maj 2022

Albertslund Kommune

Demokratisk underskud fra S et problem for den lokaldemokratiske samtale

Demokrati og borgerinddragelse er et af grundpillerne i Alternativet, og omrĂĽder der altid skal vĂŚre i udvikling. For Alternativet ĂŠr borgersamlingen i Albertslund en gamechanger, og vi er kisteglade for det lykkedes med reel borgerinddragelse. Men det mĂĽ hverken blive en sovepude eller give et forkert glansbillede af vores lokaldemokrati.

Pü det sidste kommunalbestyrelsesmøde før sommerferien, forslog Borgmesteren at økonomiudvalget blev reduceret fra 8 medlemmer, hvor alle partier er reprÌsenteret (Borgmesterpartiet med 2 medlemmer) til 6 medlemmer fra nÌste valgperiode.

Som en demokratisk modpol forslog Alternativet derfor at vi udvider kommunalbestyrelsen fra nÌste valgperiode med 2 medlemmer, grundet 10.000 nye Albertslundere de nÌste 10 ür, samt at vi i forvejen døjer med et af landets laveste valgdeltagelsesprocenter.

Reduktion af Økonomiudvalgets (ØU) medlemmer, hvorfor er det et demokratisk problem?

Økonomiudvalget har i denne valgperiode bestüet af alle partier. NÌsten alle sager er igennem ØU, før vi i kommunalbestyrelsen fÌrdigbehandler sagerne.

Alle partier sidder ikke i alle udvalg, og har dermed ikke vÌret en del af debatten før sagen ender i ØU.

ØU er et utrolig afgørende og fortroligt rum at være i – særligt for de 7 af 8 partier der ikke er repræsenteret i alle udvalg. Der kan stilles spørgsmål til forvaltningen, vi kan inspirerer hinanden, blive klogere, og vigtigst af alt styrker det den demokratiske samtale når sagerne ender i kommunalbestyrelsen og dermed også kvalificere beslutningsgrundlaget.

Ender en sag i ØU, har et parti ogsü en enestüende mulighed for at begÌre sagen videre til kommunalbestyrelsen til offentlig debat, hvilke i denne valgperiode har vÌret relevant op til flere gange.

Alternativet er derfor stÌrkt kritiske overfor at reducerer antallet af medlemmer af ØU da det ikke blot amputerer smü partiers vidensgrundlag men ogsü skaber et mere ulige grundlag for en konstruktiv og saglig debat, da det kun er borgmesterpartiet der har sin daglige gang pü rüdhuset og sidder i alle udvalg.

Derfor er reprÌsentation af alle partier i økonomiudvalget en absolut nødvendighed for et sundt, demokratisk og bredt holdningsmÌssigt, reprÌsentativt Albertslund.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN