23. maj 2022

Aarhus Kommune

Vi skal have arbejdspligt til alle ledige, der kan arbejde

Sagen om den københavnske virksomhed, der kun fik besat to ud af 450 ledige stillinger med kandidater fra jobcentret, har vĂŚret diskuteret flittigt de seneste par uger. Politikere, jobcentre, a-kasser og faglige organisationer har stĂĽet i kø for at forklare, hvorfor problemet vedrører “den anden part”, og hvorfor de ikke selv er en del af problemet. Parterne har vĂŚret forbløffende tavse om, hvordan de hver isĂŚr selv kan bidrage til en løsning.

Det er ikke godt nok. Historien fra København er ikke enestüende. Vi oplever lige nu en stor efterspørgsel pü arbejdskraft, hvor sÌrligt ufaglÌrte jobs i hotel- og restaurationsbranchen samt rengøringsjobs er svÌre at besÌtte. En undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at 80 procent af virksomhederne i hotelbranchen mangler arbejdskraft.

Det duer ikke. Det er vigtigt, at vi kan sikre arbejdskraft til virksomhederne for at skabe et solidt økonomisk fundament efter en lang periode med corona-nedlukninger. Det skal vi understøtte bedst muligt – isĂŚr, nĂĽr vi har over 108.000 ledige pĂĽ offentlig forsørgelse, hvoraf de fleste sagtens vil kunne varetage et ufaglĂŚrt arbejde.

Vi kan med rette vÌre stolte af det danske velfÌrdssamfund, som giver ledige ret til forsørgelsesydelser fra det offentlige. Men med rettigheder følger ogsü pligter, og en af dem er at stü til rüdighed for arbejdsmarkedet.

Skiftende ministre har tilkendegivet et ønske om arbejdspligt til flygtninge. Det giver god mening, men hvorfor kun denne mĂĽlgruppe? MĂĽske er tiden moden til, at alle ledige pĂĽ offentlig forsørgelse – og som er vurderet parate til job – skal mødes med et klart krav om at arbejde?

Jeg er sikker pü, at langt de fleste ürhusianere gerne vil arbejde og tjene sine egne penge. At have noget at stü op til om morgenen. At vÌre en del af et arbejdsfÌllesskab. Men der er noget galt, nür det ikke er muligt at besÌtte f.eks. ufaglÌrte stillinger. Derfor er der behov for at stille tydeligere krav, sü flere anspores til at vÌlge et job fremfor offentlig forsørgelse. Hvem er klar til at tage et ansvar?


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN