26. maj 2022

Aarhus Kommune

Gør busturen gratis!

Boligkrisen buldrer derudad i Aarhus, hvor tusindvis af nye studerende hvert år flytter til kommunen, men har svært ved at finde et sted at bo. Når man som ung og politisk aktiv pointerer dét problem, kan man være stensikker på, at der ikke går lang tid før nogen pointerer, at det altså ikke er en menneskeret at bo i Aarhus Midtby.

Vi tror dog ikke, at der er nogen, der bilder sig ind, at det er en menneskeret at bo i midtbyen. Men det er også naivt at tro, at det er sådan lige til at flytte til et sted i udkanten af kommunen. For selvom lejepriserne godt nok falder, så stiger omkostningerne til transporten.

Vælger man den billigst mulige løsning, ungdomskortet, skal man slippe 618 kroner om måneden. Det svarer altså til, at mere end en tiendedel af det, man får udbetalt i SU, skal gå til transport.

Vi bliver nødt til at anerkende, at de mange studerende i Aarhus har alt for svært ved at få økonomien til at hænge sammen, når de må vælge mellem at bruge SU’en på høje huslejepriser eller dyre busture. Et skridt på vejen er at gøre den kollektive transport billigere – ja sågar gratis!

Udover at forbedre unges vilkår, gør det det grønne valg mere attraktivt. Vi har brug for, at bussen og letbanen er det oplagte valg – også for dem der ellers faktisk har råd til at have en bil.

Skal vi have flyttet folk fra bilerne ind i den kollektive transport, har vi brug for at gøre det til det billige valg.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN